S planinarima Lipe u Gorskom kotaru

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 24.4.2017. 20:33:00
S planinarima Lipe u Gorskom kotaru

Foto: Sesvete danas, Vlado Beštak

Na Dan planeta Zemlje planinari HPD „Lipa“ planinarili su u Gorski kotar gdje su se odazvali pozivu planinarskog društva „Špičunak“ iz Lokvi za sudjelovanje na obilježavanju njihove 10. godišnjice postojanja.


Ovog subotnjeg sunčanog i izuzetnog dana za hodanje u središtu malog općinskog mjesta sa šestotinjak stanovnika okupilo se sedamdesetak planinara iz 8 planinarskih društava. Nakon pića dobrodošlice domaćin nas je poveo zanimljivom kružnom stazom iz središta Lokvi prema Lokvarskom jezeru, poznatom još i pod nazivom Omladinsko jezero koje je nastalo izgradnjom brane 1954. godine.

Uživajući u plavetnilu jezera, hodanje smo nastavili usponom uz goranske livade na izuzetno atraktivni 1023 m visoki vrh Špičunak gazeći na nekim mjestima „proljetni“ snijeg koji je pokrio prvo cvijeće. Gostoljubivi domaći vodiči upoznavali su nas s okolnim vrhovima i zanimljivostima ovoga kraja.

Potom je slijedilo hodanje hrptom iznad tunela autoceste i željezničke pruge u pravcu 50 metara dugačke špilje Bukovac, u kojoj su pronađeni tragovi pračovjeka i kosti pećinskog medvjeda. Kako je već prošlo više od četiri sata hodanja domaćin je kod ulaza u špilju pripremio tekuću okrjepu.

Slijedilo je završno spuštanje kroz Park šumu Golubinjak, zaštićenu 1955. godine, čija nas je ljepota očarala i otjerala umor iz nas nakon pet i pol satnog hodanja. Mogli smo promatrati prekrasne stijene različitih oblika, Ledenu i Golubinju spilju, te vidjeti „Kraljicu šume“ - divovsku jelu stariju od 250 godina, čija visina doseže 37 metara, a široka je u promjeru 140 centimetara.

Poseban prolazak markiranom  stazom bio je kroz završni otvor „Paklena vrata“ – otvor u  stijeni širine 4 metara, debljine zidova 5 metara, a visine 8 metara. Na izletištu Golubinjak domaćin je organizirao završno druženje planinara uz pjesmu i ples i prigodna darivanja.

Uz slasni planinarski grah kojim je prisutne častio domaćin, četvero Lipaša Ljubica, Ankica, Jasminka i Zlatko pridodali su kolače, vino te tortu kojom su proslavili ukupno 240 svojih godina.
 


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.3.2023. 17:21:17

Create Account