Sesvećani na svjetskom blues natjecanju u SAD-u

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.1.2018. 12:59:37
Sesvećani na svjetskom blues natjecanju u SAD-u

Foto: Two blue

Nenad Mađerić Kljus i Marija Gašparić čine duet Two Blue koji je jesenas pobijedio na Croatian blues challangeu i time ostvario mogućnost sudjelovanja na svjetskom natjecanju u bluzu ovog siječnja u Memphisu (SAD).


Nenad Mađerić Kljus, softwerski progamer koji je s tehničke strane stvorio i portal Sesvete danas, te je naš tehnički urednik na kojeg smo izuzetno ponosni, izvrstan je glazbenik i najbolji hrvatski blues gitarista što je dokazao jesenas na državnom blues natjecanju. 


Frontmen je sastava B# (bi šarp, kako se ova lojtrica čita u glazbenom jeziku), a na državnom natjecanju sudjelovao je u kategoriji dueta s pjevačicom banda Marijom Gašparić. Njih dvoje sutra (nedjelja) ranom zorom polijeću iz Zagreba put SAD-a, na tamošnji jug gdje je na području močvara Misisipija, posebice u gradu Memfisu (Memphis) ovaj glazbeni izričaj i nastao. 


"Ne gajimo nikakve iluzije da ćemo ravnopravno moći konkurirati tamošnjim iskonskim bluzerima, uostalom još nitko nikada izvan Amerike nije im glazbenom izvedbom prišao niti blizu, a rijetki su i Amerikanci bijelci  kojima je to uspijelo. 


Lokalni glazbenici iz Memfisa, porječja rijeke Misisipi iz Tenesija gdje uspijevaju nepregledne plantaže pamuka s bluzom su se rodili i to je njihova glazba, a mi smo samo interpreti koji si umišljaju da tu njihovu glazbu dobro sviraju", kaže nam Kljus dodajući da je za njih veliki događaj i osobita čast što su uopće dobili mogućnost sudjelovati u konkurenciji 80 glazbenih dueta i sastava, samo po jedan iz svake pojedine države sudionice. Naravno, Amerikanaca ima nešto više. 


Tijekom narednog tjedna u dvadesetak blues klubova u svjetskoj prijestolnici bluza trajat će natjecanje, svaki sudionik kroz tjedan nastupa u nekoliko klubova. U svakom klubu je ocjenjivačka komisija i bodovi svih se na kraju zbrajaju, te se donosi konačna odluka. 


Natjecatelji smiju izvoditi isključivo svoje autorske pjesme, stoga su naši glazbenici morali stvoriti i svoje skladbe. Obzirom da nisu berači pamuka, bit će zanimljivo vidjeti jesu li u svoju glazbu prenijeli možda duh berača grožđa. 


Uz ovu malu pošalicu za kraj, želimo im puno uspjeha na natjecanju i usvajanja novih doživljaja, te dostojnog prezentiranja naših Sesveta i Hrvatske na ovom jedinstvenom glazbenom svjetskom skupu.


Na video snimci pogledajte pobjedničku svirku na domaćem bluz natjecanju.


Video: Two blue

Vezane vijesti
Ažurirano: 16.2.2024. 13:28:46

Create Account