Sesvećani se odazvali na davanje krvi u lijepom broju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.2.2018. 10:21:30
Sesvećani se odazvali na davanje krvi u lijepom broju

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Na jučerašnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi odazvalo se 59 darivatelja.


Recimo odmah na početku da za naselje veličine Sesveta ovaj broj nije nešto impozantan, međutim mora se istaknuti da mnogi Sesvećani, dobrovoljni darovatelji krvi odlaze na akcije na druga mjesta, bilo u Petrovu 3, sjedište Zavoda za transfuzijsku medicinu, ili u poduzećima ili ustanovama u kojima rade, a gdje se također održavaju akcije darivanja krvi. 


Mnogi ističu da im termin u Sesvetama ne odgovara, ali sesvetski Crveni križ je tu nemoćan, jer vrijeme održavanja akcije, odnosno duljinu trajanja određuje Zavod. Kada bi odaziv bio daleko veći, tada bi se moglo dogovoriti i drugačije vrijeme, no da bi odaziv bio veći, potrebno je barem produžiti termin i tu je začarani krug. I još nešto. Zavodu bi najbolje odgovaralo da svi s područja Zagreba dolaze u Petrovu na davanje, jer im je to najekonomičnije. Stoga je zagrebački Crveni križ sa svojim podružnicama, kao što je Sesvete u podređenom položaju u odnosu na društva Crvenog križa s drugih područja. 


Na jučerašnju akciju odazvalo se 59 građana od kojih je iz zdravstvenih razloga, najčešće zbog nepravilnog tlaka ili preniske razine željeza u krvi odbijeno čak 14, pa je prikupljeno 45 doza te životno važne tekućine. 


Posebno raduje činjenica da se na akciju odazvalo troje novih, mladih sugrađana koji su po prvi puta dali krv i time se pridružili velikoj humanoj porodici dobrovoljnih darivatelja krvi. Iz Crvenog križa najtoplije zahvaljuju svima na odazivu i već sada pozivaju sve koji nisu sada dali krv, da se odazovu za dva mjeseca u travnju, kad će ponovo ekipa transfuzijske medicine biti u prostorijama Udruženja obrtnika Sesvete u Ninskoj ulici koji nesebično pomažu ovu akciju besplatnim ustupanjem svojih prostorija čime su i sami pokazali veliku humanost.


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:11:31

Create Account