Sesvećani sve manje alkoholizirani za volanom

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.11.2017. 10:51:23
Sesvećani sve manje alkoholizirani za volanom

Foto: PUZ

Policijska postaja Sesvete i Zagrebačka policijska uprava objavili su rezultate preventivne akcije Alkohol i droge.


Akcije je provođena tijekom vikenda, posebice u večernjim i noćnim satima, kad su svi vozači koji su zaustavljeni u kontroli prometa bili podvrgnuti alkotestu.


 Službenici sesvetske prometne policije kaznili su ukupno šestoricu prekršitelja vožnje pod utjecajem alkohola, 10 prekršitelja prekoračenja dozvoljene brzine, te napisali kazne za 9 ostalih prekršaja. Najveća izmjerena koncentracija iznosila je 1,34 promila, dakle nije bilo velikih ili "teških" koncentracija kod kojih je potrebno vozača zadržati do otriježnjenja. Ovog vikenda kod  kod vozačica nije utvrđena prisutnost alkohola, dakle moglo bi se reći da su Sesvećanke ovoga puta bile trijezne.


Na području cijele policijske uprave rezultati su slijedeći:


U dane provođenja akcije utvrđeno je ukupno 962 prometna prekršaja, od čega je 118 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanja alkotestiranja. Na mjestu prekršaja, kao mjera opreza oduzeto je 105 vozačkih dozvola, a iz prometa je isključeno 118 vozača. Kod 21 vozača (17,8%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg ili su odbili alkotestiranje. 

Najviše zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

- u nedjelju, 26. studenog u 5.15 sati, 42-godišnjak je pod utjecajem alkohola od 3,34 g/kg, upravljao osobnim automobilom marke Peugeot 308 zagrebačkih registracijskih oznaka kolnikom autoceste A3, desnom prometnom trakom u smjeru sjeveroistoka. Dolaskom do prometnog čvora Kosnica, nije se vozilom kretao sredinom obilježene prometne trake te je prešao vozilom na razdjelnik kolnika i naletio na fleksibilni ublaživač udara. U prometnoj nesreći nastala je materijalna šteta. 

- u nedjelju, 26. studenog, 37-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom marke Renault Twingo zagrebačkih registracijskih oznaka, a kretala se kolnikom Vlaške ulice u smjeru istoka. Kod kućnog broja 70 je zaustavljena i alkotestirana te joj je utvrđena koncentracija alkohola od 2,35 g/kg. 

Za vrijeme akcije evidentirano je 12 vozačica (10,2%) koje su upravljale vozilom pod utjecajem alkohola. U nadzoru zlouporabe droga, preliminarno je testirano 17 osoba - test negativan, a tri osobe su odbile testiranje.

Od 118 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, evidentirana su 22 mlada vozača (18,6%) kojima je izmjerena koncentaracija alkohola u nadzoru prometa.


Što se sesvetskog područja tiče, čini se da vozači sve više poštuju propise i može se zaključiti da se sve manje sjeda za upravljač vozila pod utjecajem alkohola. Vozači postaju svjesni da vrlo lako mogu biti teško kažnjeni, jer osim novaca, gube na određeno vrijeme i vozačku dozvolu, što si danas malo tko može priuštiti, a s druge strane mnogi postaju svjesni i opasnosti koje krije vožnja pod utjecajem alkohola. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 11.3.2024. 17:13:17

Create Account