Sesvete su veliki potencijal, poručeno sa sinoćnje tribine o Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.11.2019. 13:32:06
Sesvete su veliki potencijal, poručeno sa sinoćnje tribine o Sesvetama

Foto: Marijo Spajić

U info centru ProGIrega sinoć je održana javna tribina o rezultatima ankete o životu u Sesvetama, planovima za preobrazbu, te demografskim kretanjima.



Ugledni znanstvenici izložili su svoja isttraživanja na području Sesveta među kojima je prgi govorio prof. dr. sc. Davor Šterc, jedan od najvećih hrvatskih demografskih autoriteta. 


"Demografska problematika mora biti u temeljima svih planiranja, gospodarskih, regionalnih, prostornih, urbanih otd. zato što je ljudski potencijal najvažniji faktor u svakom prostoru i društvu, a jedino djeca i mladi donose budućnost. Nikada do sad u povijesti niti jedne države nije prihvaćena dekadencija, odnosno vlastiti nestanak nekog društva zbog izumiranja", rekao je Šterc prije svega aludirajući na potrebu snažne i dobro proišljenje pronatalitetne politike, ali i usađivanja u svijest mladih ljudi da je prirodna obnova osim prirodnog poriva svake žive jedinke na ovom svijetu ujedno potreba opstanka zajednice. Šterc je u nastavku govorio o prirodnim kretanjima i politikama, a njegovu prezentaciju i govor možete preuzeti s linkova na dnu.


Rezultate ankete koja je proljetos održana na području Sesveta uz sudjelovanje više od 600 Sesvećana, predstavila je doc. dr. sc. Nataša Bokan, a prezentaciju ankete i snimku njenog izlaganja možete čuti na poveznici na dnu članka.


Prof. dr.sc. Bojan Baletić u svom je izganju projekta Zelenih i plavih Sesveta naglasak je stavio na GUP koji danas koči bilo kakav prostorni razvoj, te za napredak prvo treba promijeniti GUP Sesveta. Prezentaciju koju je Baletić izradio zajedno s prof. Mladenom Jošićem također možete pogledati na poveznici.


Poveznice na prezentacije i zvučni zapis:


Demografija - Stjepan Šterc

Anketa - Nataša Bokan

Zelene i plave Sesvete - Baletić - Jošić

Zvučni zapis cjelokupne tribine


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account