Sesvetska tržnica iz prošlih vremena

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.6.2017. 13:07:08
Sesvetska tržnica iz prošlih vremena

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Dragi Sesvećani, kada ste zadnji put bili na sesvetskom placu?  Prodavačice tvrde da kupaca ima sve manje.


Mogli bismo se okladiti da ima podosta Sesvećana koji nikada nisu bili niti kupovali na sesvetskom placu. A i oni koji su nekada bili, čini se da se dugo vremena nisu vratili. Posjetili smo sesvetsku tržnicu da vidimo kako se trži, kakva je ponuda i potražnja i bili vrlo neugodno iznenađeni.  Tek nekoliko štandova s voćem i povrćem. Prodavačice kažu da se slabo kupuje. Pitamo gdje su ostale prodavačice, zašto su štandovi prazni?

"Ovaj sesvetski plac jake je zastarjel. Koliko ja pamtim, barem se 30, možda i 40 godina  pripovijeda o njegovom preseljenju na neku novu lokaciju i uređenje kak plac mora zgledati, no do denes ništi nije niš potegnul da se to napravi. Na ovakav plac sve manje kupaca oče dojti, a kad nema kupcov, nema ni onih kaj bi nekaj svojega tu imali kome prodati", kaže nam prodavačica iz Vugrovca koja nije željela ni da ju slikamo, a kamoli da joj objavimo ime, no, fotku nije uspjela izbjeći.

Većina Sesvećana, posebice stanovnika urbanih naselja većinu povrća kupuje u dućanima ili šoping centrima. Čak su i tradicionalne voćarne pred izumiranjem ili već nestale. Domaći proizvodi imaju ponekad i nešto višu cijenu, ali su kvalitetom neupitno bolji od većinom uvoznog voća i povrća. No, na žalost, danas ljudi uglavnom gledaju na kunu, a ne kvalitetu.

No, zato na placu ne manjka ponuda svakojake druge robe, raznovrsnih odjevnih predmeta i drangulija koju (pre)prodaju vjerojatno od sunca potamnjeli (pre)prodavači.

A tržnica doista izgleda kao iz nekih prošlih vremena i nekih prošlih država i kao da nema svog vlasnika. Ona je, žao nam je što moramo tako napisati, jedno od većih sesvetskih rugla što je dodatan razlog sve manjem broju kupaca.

Misli li tko od onih koji mogu promijeniti svijet i na sesvetski plac, na kumice koje prodaju ono što doma uzgoje i na tome zarade koju kunu, na građane Sesveta koji ne žele industrijsku zelenjavu, nego žele kupiti domaće, zdravo, ekološki uzgojeno?

Za koji dan će velika tribina o Zelenim i plavim Sesvetama koju s veseljem očekujemo i zanima nas jesu li stručnjaci koji imaju viziju Sesveta u raznim bojama uklopili i našu tržnicu ili je to nešto što Sesvetama ne treba. Mišljenja smo da je krajnje vrijeme da Sesvete dobije pravu tržnicu, a ne buvljak tipa Bangladeša.

Sesvete kao dio Zagreba i najveća gradska četvrt to svakako zaslužuje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.4.2024. 15:37:01

Create Account