Sesvetski biciklisti – veterani, krenuli put Vukovara

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.11.2017. 9:51:34
Sesvetski biciklisti – veterani, krenuli put Vukovara

Foto: Borivoj Zimonja

Bicikliste - Veterane 144. brigade rano jutros ispred prostorija Radio Martina ispratili sesvetski čelnici Stjepan Kezerić i Dražen Markota.

 

Jutros u 7 sati četvorica prijatelja, Sesvećana, veterana sesvetske ratne brigade krenula su biciklima put Vukovara kako bi nazočili 26. obljetnici pada grada Heroja. Petnaestak minuta ranije ušli su u studio Radio Martina gdje ih je ugostio Vicko Budilica kome su u veselom tonu ispričali svoj cilj i svoj put. 

Čestitke i sreću prilikom ispraćaja  poželjeli su im i sesvetski čelnici, predsjednik Stjepan Kezerić  i njegov zamjenik Dražen Markota rekavši pri tom da će im i gradska četvrt na godinu pomoći u pripremi vukovarske karavane.

A sami biciklisti, njih četvorica, Nikola Tojčić, Ivica Ćupar, Mario Šincek i Tomislav Vokić, kao zaljubljenici u biciklizam a pritom i fizički sigurni u svoje mogućnosti, odlučili su obilježiti 18.11.2017, na način koji će im ostati kao trajna uspomena za cijeli život i učvrstiti višegodišnje prijateljstvo poteklo još od ratnih dana. Tada je bilo i mnogo težih trenutaka i zahtjevnijih situacija, tako da ovaj izlet, kako kažu, planiraju proći sa smiješkom na licima. 

"Ideja je došla spontano, nastala u sekundi i u sljedećoj minuti svi detalji su razrađeni. Udruga veterana 144. brigade, čiji smo aktivni članovi, organizirala je i financirala oba prenoćišta za cijelu ekipu. Naš plan je stići do Vukovara u dva dana uz unaprijed razrađene etape i dogovorena prenoćišta. Prvi dan 16.11.2017. u planu je preći 170 km do Slatine ( Sesvete - Bjelovar - Đurđevac – Virovitica – Slatina ). 

Za drugi dan 17.11.2017. ostaje laganih 130 km ( Slatina – D. Miholjac – Osijek – Vukovar ), kaže nam Nikola Tojčić, a Ivica Ćupar dodaje Kako je u subotu, na dan grada Vukovara, predviđeno  sudjelovanje u svečanom mimohodu s obilježjima sesvetske brigade. 

U logističkoj potpori organizirali su si kombi koji im prevozi osobne stvari, te će ih na kraju svečanog dana, u subotu navečer vratiti zajedno s biciklima u Sesvete.

U istom sastavu, 5. 8. 2015, na isti način biciklima obilježili su 20 godina akcije Oluja, stigavši iz Sesveta do Knina a potom i dalje do Vrlike, obišavši pritom teren na kojem su dali svoj doprinos tim teškim, ali nezaboravnim danima. 

"Naravno, na 25 godina Oluje, eto nas biciklima opet tamo, dogovor je već pao", kaže Tomislav Vokić, a Mario Šincek dodaje kako je njihova biciklistička ruta najmanje čime mogu doprinjeti opstanku sjećanja na slavne dane naše ratne borbe za samostalnost.


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.11.2023. 9:42:39

Create Account