Sesvetski pružni prijelazi iz 19 stoljeća

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.12.2020. 13:25:54
Sesvetski pružni prijelazi iz 19 stoljeća

Foto: Sesvete danas

Ovo je sramota Hrvatskih željeznica, na pružnim prijelazima  usred Sesveta između šina istrunuli i raspucali drveni pragovi.



Nedavno smo objavili vijest o zaključku Vijeća Gradske četvrti Sesvete kojim se traži od HŽ-a hitno uređenje cestovno-pružnog prijelaza kod sesvetskog sajmišta. Tko je ijednom prešao prugu na tom prijelazu shvaća zašto, a o tome smo i opširno pisali. 


U međuvremenu, na tu temu nam se posljednjih dva tjedna javilo nekoliko sugrađana koji su upozorili i na pješački pružni prijelaz u Ninskoj ulici. Jedna biciklistica negoduje zbog toliko lošeg i zastarjelog prijelaza koji je vrlo kvrgav i nefiksiran da se teško prelazi biciklom. 


Vjerojatno je onda još teže roditeljima koji preko tog prijelaza pokušavaju pregurati kolica, a kako nam je napisao jedan čitatelj, majci s dječjim kolicima prelazak preko tog prijelaza joj je gotovo nemoguć. Dodaje da je također invalidima u kolicima nemoguća misija sami prijeći preko tog pješačkog prijelaza, a zbog čega, jasno je vidljivo na fotografijama. 

Javila nam se i starija gospođa koja, kaže, svakodnevno prelazi taj prijelaz i navodi da se boji, jer nikad nije sigurna hoće li joj noga zapeti za kakvu kvrgu uli u kakvoj rupi.


Stari, poluistrunuli, raspucali drveni pragovi trebali bi danas imati svoje mjesto u željezničkom muzeju, a ne u stvarnom životu. Poneki od njih nisu više čak niti fiksirani nego se pomiču prilikom nailaska na njih. 


Ovom prigodom nećemo o signalizaciji, jer to je posebna priča, a građani koji svakodnevno moraju prelaziti prugu dobro znaju koliko dugo čekaju ili možda riskiraju prelazak "na crveno".


Suvremeni pružni prijelazi imaju asfalt između tračnica ili još bolje, gumene staze koje maksimalno eliminiraju neugodni prijelaz preko šina. 


Hoćemo li u Sesvetama u ovom životu dobiti dostojne, suvremene pružne prijelaze, ako već ne možemo tako brzo denivelirane?  

Na fotografiji ispod snimljenoj iz lokomotive vidi se jedan potpuno uobičajeni prijelaz preko pruge kakav ne bi trebalo biti tako teško napraviti.



Foto: screenshot PJUT


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.3.2024. 11:33:07

Create Account