Sesvetski SDP obilježio Dan antifašizma

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.6.2020. 20:41:25
Sesvetski SDP obilježio Dan antifašizma

Foto: SDP

Polaganjem vijenca na spomenik sesvetskim antifašistima, te kod spomenika poginulim sesvećanima u Domovinskom ratu sesvetski SDP uz pojačane snage obilježio Dan antifašizma u Republici Hrvatskoj.



SDP Sesvete obilježio je Dan antifašističke borbe kada su, na današnji dan u šumi Brezovica kraj Siska, hrvatski antifašisti osnovali Prvi sisački partizanski odred. Istaknuti pripadnik tog odreda bio je i stožerni general HV-a Janko Bobetko. Obilježavanju su se pridružili kandidati/kinje za Sabor 2. izborne jedinice te su položeni vijenci i svijeće u čast poginulim antifašistima na Trgu Dragutina Domjanića, a potom i na spomeniku hrvatskim braniteljima u Bistričkoj ulici.


Izaslanstvo SDP-a predvodio je nositelj liste Restart koalicije Rajko Ostojić, a u istoj su sudjelovali kandidati Domagoj Prica, predsjednik SDP Gornja Dubrava, kandidatkinje Ines Kovačević - predsjednica SDP Brckovljani i Dragica Trumbetaš - predsjednica HSU Sesvete, predsjednik SDP Sevete Draženko Pandek i predsjednik SDP Donja Dubrava Adriano Friganović s ostalim članovima/icama.


U prigodnom govoru istaknuto je da je  antifašizam utkan u same osnove Republike Hrvatske koja se, prema svom Ustavu, temelji na toj borbi i odlukama ZAVNOH-a, nasuprot fašističkoj NDH-a, a simbolika i značaj Dana antifašističke borbe te poveznica tog dana sa modernim vremenima naglašena je i u činjenici i da je prvi predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman, od 1941. bio pripadnik partizanskog pokreta i aktivni sudionik borbe protiv fašističkog i izdajničkog ustaškog režima.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 17:17:24

Create Account