Sesvetski srednjoškolci na Festivalu znanosti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.5.2018. 9:52:19
Sesvetski srednjoškolci na Festivalu znanosti

Foto: SŠ Jelkovec

Učenici SŠ Jelkovec sudjelovali su na jednoj od radionica koje su održane  u sklopu Festivala znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.


Proteklog petka profesorica Mirjana Malarić uz pomoć dvojice učenka Dominika Raštegorca i Branimira Kneza iz 4d razreda održala je radionicu Kako se koristiti Internet stvarima (IoT)  pomoću platforme Arduino. 


Radionica je održana u sklopu Festivala znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, a pobudila je veliko zanimanje posjetitelja radionice. Bilo je puno posla i dinamično. Učenicima je ovo bilo zanimljivo iskustvo jer su se prvi puta našli u ulozi nastavnika i zaključili su da bi ovako nešto svi učenici trebali probati, jer bi onda bolje razumjeli s čime se nastavnici susreću.  


Internet stvari (IoT) opisuje sustav u kojem objekti u fizičkom svijetu imaju osjetnike (senzore) spojene na internet i dijele s računalima i ostalim umreženim uređajima informacije, a spojeni su bežićno.


Platforma Arduino jedna je od prikladnih aplikacija pomoću koje se očitavaju osjetnici. Android aplikacija Blynk omogućuje bežićnu komunikaciju s osjetnicima. 


Na radionici je predstavljeno spajanje nekoliko vrsta osjetnika za temperaturu, vlagu, svjetlost i sl, te su pomoću mobitela s Android sustavom očitavani parametri.

  


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.4.2024. 12:30:54

Create Account