Sesvetski vijećnici predložili Gradu ukidanje vijećničkih naknada

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.5.2020. 8:24:52
Sesvetski vijećnici predložili Gradu ukidanje vijećničkih naknada

Foto:

Na jučer održanoj sjednici Vijeća Gradske četvrti Sesvete vijećnici su jednoglasno donijeli zaključak kojim predlažu Skupštini Grada Zagreba potpuno ukidanje vijećničkih naknada do kraja mandata. 



Sjednica sesvetskog Vijeća održana je zbog još uvijek vrijedećih epidemioloških mjera fizičke udaljenosti u Plavoj dvorani, a ostat će zapamćena po zahtjevu vijećnika da im se ukine vijećnička naknada. Povod tome bilo je traženje Grada da se mjesni odbori i gradske četvrti izjasne o smanjenju naknada za rad u mjesnim odborima i Vijećima gradskih četvrti. Radi se samo o mišljenju koje gradska skupština može, ali i ne mora uzeti u obzir, dakle nema neku osobitu težinu. U Gradu predlažu da se naknada smanji na jednu kunu neto u naredna tri mjeseca, a kao razlog navode se posljedice pandemije i potresa zbog čega postoji veća potreba za gradskim novcem, a proračun se daleko manje negoli je uobičajeno puni. Stoga je potrebna drastična ušteda na svim poljima, između ostalog i na ovim naknadama. 


Mjesni odbori su se polovično izjasnili, dvadeset ih je bilo za smanjenje, 25 protiv, a jedan suzdržan.


Uvodno je predsjednik sesvetskog Vijeća Stjepan Kezerić podsjetio vijećnike da on dobiva naknadu za volonterski rad predsjednika vijeća iako svakodnevno radi puno radno vrijeme, ponekad i cjelodnevno, te da apsolutno podržava umanjenje naknada, a istodobno je osobno do sad uplatio i još će uplatiti znatan dio  vlastitih sredstava u fond solidarnosti koji je Grad osnovao za umanjenje posljedica potresa. 


Vijećnica Nataša  Vučkov predložila je da se umjesto jedne predloži nula kuna naknade i to do kraja mandata. Kao razlog navela je nelogičnost, jer će se na isplatu jedne kune neto naknade, bankama isplatiti barem dvije kune naknade za tu transakciju, pa bi stoga bilo logičnije da se naknada uopće ukine, te zatražila namijensko trošenje za postradale od potresa.


Svi vijećnici jednoglasno su podržali umanjenje odnosno ukidanje naknade u naredna tri mjeseca i takvo će mišljenje poslati Gradu Zagrebu. Hoće li ono biti prihvaćeno ili ne sad je druga priča, kao i to postoji li pravna mogućnost potpunog ukidanja naknade bez izmjene gradske  Odluke  o naknadi predsjednicima, potpredsjednicima i članovima gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora. 


Konačnu odluku, kao i uvijek ima Gradska skupština.


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.11.2023. 8:45:57

Create Account