Skakali su kroz prozor da bi se spasili - srećom bila je to spasilačka vježba

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.9.2019. 10:19:39
Skakali su kroz prozor da bi se spasili - srećom  bila je to spasilačka vježba

Foto: Sesvete danas

Združena spasilačka vatrogasna vježba održana je u nedjelju u Sesvetskoj Selnici uz sudjelovanje četiri sesvetska vatrogasna društva.



Prema planu zaštite i spašavanja na području Sesveta svake se godine organizira združena vježba na kojoj uz domaćina sudjeluju i najbliža okolna vatrogasna društva, te stožerno društvo DVD Sesvete. Svake je godine domaćin drugo društvo, a ove je bio DVD Sesvetska Selnica koji je vježbu organizirao i proveo.


U vježbi su sudjelovali DVD-i Sesvetska Selnica, Kobiljak i Sesvetski Kraljevec, te Sesvete kao stožerno društvo koje sudjeluje svake godine gdje god se organizira na području Sesveta. Uz vatrogasce bili su tu policija i ekipa Hitne pomoći.


Vatrogasci su izveli vježbu spašavanja iz poluurušene građevine.  Prema scenariju, dogodio se potres, u zgradi se urušilo stubište koje je i nače najranjiviji dio svake zgrade, te je započelo izvlačenje stanara iz zgrade. Priliku da "odglumi" oštećenu zgradu dobio je novi vatrogasni dom DVD-a Sesvetska Selnica. Stanari su spašeni na način da su vatrogasci ispred zgrade postavili veliki zračni jastuk na koji su potom kroz prozor stanari iskočili.  No za vrijeme potresa dogodio se i požar u zgradi koji su brzi vatrogasci također ugasili.


Ova je vježba uspješno završila i stanari su spašeni, te izvučeni na sigurno. A što se skakanja kroz prozor tiče,nije to baš tako jednostavno izvesti na vježbi, jer nije to prava situacija gdje te požar ili kakva druga nevolja naprosto natjera na skok, pa je za tu vježbu odabrano nekoliko mladih hrabrih vatrogasaca domaćeg društva.


No, to nije bila jedina hitna situacija. Uskoro se u blizini dogodila prometna nesreća gdje su u sudaru osobnog vozila i autobusa stradala djeca. Ubrzo su na mjesto udesa stigli policija, hitna pomoć i vatrogasci. Svi ozlijeđeni su odmah izvučeni i zbrinuti. 


Vježbu su promatrali mnogi mještani Sesvetske Selnice uz komentare da se vidi kako su vatrogasci spremni na sve izazove. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.2.2024. 8:45:17

Create Account