Štete na objektima na području Prigorja, na terenu i Bandić (galerija)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.3.2020. 19:38:18
Štete na objektima na području Prigorja, na terenu i Bandić (galerija)

Foto: Sesvete danas, Borko Samec i suradnici

Strašan jutrošnji potres počinio je podosta štete u naseljima Sesvetskog prigorja. Epicentar potresa Kašinu i Vugrovec obišao je popodne gradonačelnik Milan Bandić.



Mnoge kuće na području epicentra dakle naselja koje gravitiraju Vugrovcu i Kašini više ili manje su oštećene. U nekima je tek na ponekom zidu napukla žbuka, no ima i onih znatno oštećenih na kojima će biti potrebna znatnija građevinska aktivnost, a jedna obiteljska kuća u Šimunčevcu statički je toliko oštećena da je proglašena opasnom za stanovanje, te su se stanari iselili. 

U Vugrovcu je urušen vinski podrum, no ono što posebno žalosti Prigorce jest teško oštećenje sakralnih objekata, prije svega crkvi u Kašini i Vugrovcu, a znatno je oštećen i vugrovečki župni dvor gdje se srušio dimnjak i tom prigodom napravio znatnu rupu na krovu.


Teško je, također, oštećena vugrovečka osnovna škola koja je prije koju godinu potpuno obnovljena, a prije toga i proširena, no sada će trebati ponovo temeljitu obnovu.


Odmah je dignuta civilna zaštita, međutim nisu imali značajnijeg posla, jer je većina privatnih građevina na tom području građena prema protupotresnoj gradnji, tako da se zidovi ipak nisu urušavali, a i da jesu ne bi puno pomogli jer su na teren izašli bez gotovo ikakve opreme osim zaštitnih maski.


Tijekom popodneva epicentar potresa, točnije Vugrovec, Kašinu i Donju Planinu obišao je i gradonačelnik Milan Bandić u čijoj su pratnji bili Stjepan Kezerić, predsjednik VGČ Sesvete,  Željko Blažinović, Mateja Vukmirović i drugi suradnici. 


Ukoliko imate fotografija oštećenja zgrada s područja Sesvete javite nam se na: info@sesvete-danas.hr ili u fb inbox


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 22:25:32

Create Account