Tambure u srcu Kašine

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.7.2018. 15:12:46
Tambure u srcu Kašine

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U sklopu manifestacije Kašinsko Petrovo, subota je protekla u znaku tamburaških orkestara i natjecanju lovaca u kuhanju gulaša.



Tambura u srcu Prigorja naziv je glazbenog događaja koji je u subotu u predvečernjim satima održan  u kašinskoj župnoj crkvi sv. Petra i Pavla. Ovaj prvi susret tamburaških orkestara dio je manifestacije Kašinsko Petrovo i želja je organizatora KUD-a Kašina da i ubuduće ostane dio događanja i time upotpuni program.


Jučer su nastupila četiri izvrsna tamburaška orkestra. Tamburaški orkestar GŠ Alberta Štrige iz Križevaca, koji je izveo tri skladbe uz ženski vokalni ansambl GŠ Alberta Štrike Križevci, pod ravnanjem Igora Kudeljnjaka.


Tamburaški orkestar KUD-a Dragutin Domjanić Adamovec koji je izveo tri skaldbe, a zvuk su upotpunili violinisti: Ljudmila Kozig i Vito Sremec. Vokalni solist bio je Zlatko Juza, a dirigent Nenad Dan Kozig.


Tamburaški orkestar Tamburaškog društva Gaj s četiri skladbe uz vokalnog solistu Vida Šarkanja i pod ravnjanjem Krešimira Račića, te kao domaćini Tamburaški orkestar KUD-a Kašina. 


Kašinčani su izveli četiri skladbe uz vokalnog solistu Vida Šarkanja, a pod ravnanjem Vice Zirduma. Publika je velikim pljeskom nagradila sve izvođače, a ponajviše naravno domaćine.


Tema koncerta bila je "KAJ" i svaki orkestar je trebao izvesti barem jednu skladbu koja sadrži stihove na kajkavskom narječju ili skladbu koja sadrži glazbene motive kajkavskog podneblja. Na kraju koncerta predstavnicima orkestara uručene su zahvalnice i mali pokloni za sudjelovanje.

Susretu je prethodila sv. Misa u 17.00 sati koju je predvodio vlč. Dražen Radigović.


A prije koncerta, tijekom poslijepodneva, pod velikim šatorom u središtu Kašine lovci su se natjecali u kuhanju lovačkog (a kakvog drugog) gulaša. 


Sudjelovali su: LD Prepelica Sesvete, LD Vepar Poljana, i LD Fazan Belovar – Moravče s tri ekipe: Grupa Blaguša, grupa Adamovec i grupa Glavnica.


Svi su gulaši bili izvrsni, a suci su ocijenili da su ovaj put ipak najbolji gulaš skuhali kuhari grupe Glavnica, drugi su bili lovci LD Vepar iz Poljane, a treća Blaguša. Pobjednički dvojac Vlado Kralj i Franjo Frenčak ponosno su podigli pehar i ubrzo podijelili pobjednički gulaš. 


Na poslijetku posjetitelji su se zabavljali do duboko u noć pod velikim šatorom.


Programi Kašinsko Petrovo danas posljednjeg dana manifestacije nastavljaju se misom u crkvi, za ručak besplatnim grahom za sve žitelje Kašine i njihove goste, a poslije podne od 16,30 povorkom sudionika smotre KUD-ova i potom velikom zabavom uz grupu Nova. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 28.6.2023. 11:53:07

Create Account