Tristo tisuća kuna za spas vugrovečkih freski

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.2.2019. 18:44:01
Tristo tisuća kuna za spas vugrovečkih freski

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Vijeće Gradske četvrti Sesvete osigurat će iz svog proračuna 300 tisuća kuna za popravak krova na crkvi sv. Mihovila u Vugrovcu, kako bi spasilo freske od prokišnjavanja krova.



Na prošlotjednog sjednici Vijeća Gradske četvrti Sesvete vijećnici su većinom glasova odobrili usmjeravanje 300 tisuća kuna za hitnu obnovu krova crkve sv. Mihovila (Mihalja) u Vugrovcu. 


Radi se o jednom od najstarijih očuvanih sakralnih objekata na području Sesveta iz 13. stoljeća. Do 18. st. i izgradnje današnje crkve sv. Franje Ksaverskog bila je župna crkva vugrovečke župe. Ovaj iznimno vrijedni spomenik naše prošlosti zacijelo krije još mnoge tajne, a jednu su otkrili konzervatori prilikom obnove crkve koja je još u tijeku. Ispod nekoliko nanosa boje otkrivene su freske, vjerojatno  iz doba gradnje crkve. 


Krov na crkvi, osobito zvoniku propušta, pa stoga stručnjaci upozoravaju na moguće uništenje tek djelomično otkrivenih vrijednih radova starih majstora. Na poziv iz Vugrovca uskočili su vijećnici koji su odobrili interventna sredstva, kako bi se freske spasile, te omogućile istraživačima i konzervatorima nesmetan daljnji rad u crkvi u kojoj se redovito godišnje održavaju dvije mise za vrijeme dvaju vugrovečkih proštenja, na proljeće i na jesen, ali se iz te crkve još uvijek održavaju ispraćaji preminulih na mjesno groblje koje kroz povijest razvilo u samoj blizini crkve.


Vezane vijesti
Ažurirano: 7.12.2023. 12:08:38

Create Account