Tuk: Gradskih 8 milijuna kuna za poljoprivredu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.4.2017. 9:58:09
Tuk: Gradskih 8 milijuna kuna za poljoprivredu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Ekološka udruga za poljoprivredu i turizam Gaj – Glavničica organizirala edukaciju o gradskim poljoprivrednim natječajima.

Pročelnik gradskog Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk sa suradnicima održao je u petak u kasnim popodnevnim satima predavanje poljoprivrednicima o gradskim natječajima za poljoprivredne potpore.

Velika dvorana društvenog doma u Glavničici bila je puna zainteresiranih poljoprivrednika željnih informacija o tome kako za svoju proizvodnju ostvariti gradsku potporu, koji su im pri tom papiri potrebni, a ono što nosu uvodno istaknuli predavači, pitali su kasnije sami nazočni.

"Mi smo prošle i ove godine objavili De minimis potpore s vrlo niskim pragom od samo 35 bodova, mislim najniže u cijeloj Hrvatskoj, jer puno je ljudi ostalo bez posla i počeli su se baviti poljoprivredom, puno njih se muči na tim našim poljoprivrednim površinama, treba svima dati priliku da se natječu za potpore i da krenu u poljoprivrednu proizvodnju ili ostanu ako već jesu, da ostanu na njoj", rekao nam je po završetku predavanja pročelnik Emil Tuk.

Dodao je da je izlazak stručnjaka na teren, pa i njega samog put koji bi trebao sve više postati praksa, da ne samo stručnjaci gradskog ureda za poljoprivredu, nego i svi ostali poljoprivredni stručnjaci trebaju biti više na terenu, savjetima i informacijama pomagati poljoprivrednicima, a također treba se okrenuti i Ministarstvu Poljoprivrede, da i njihovi predstavnici dođu među ljude i u izravnom obraćanju educiraju poljoprivrednike o državnim poljoprivrednim potporama kako bismo održali i povećali poljoprivrednu proizvodnju.

"Prošle smo godine imali 140 prijava i svi su oni dobili potpore putem natječaja. Ove smo godine osigurali 8 milijuna kuna u gradskom proračunu za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, dakle za sve ono što našim poljoprivrednicima  u smislu malih poljoprivrednih potpora do 200 tisuća eura u tri godine. Za veće potpore, korisnici se javljaju na natječaje Ministarstva ili EU projekte i tu je onda riječ o nekoj značajnijoj proizvodnji", zaključio je Tuk.

Organizatori skupa uz ovu edukaciju, organizirali su i mali sajam poljoprivredne mehanizacije i strojeva, gdje su zainteresirani uz informacije, mogli odmah ili sklopiti predugovor odnosno ugovor o kupnji. 


Create Account