U MUZEJU PRIGORJA OTVORENA PLANINARSKA IZLOŽBA (velika galerija slika)

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 6.10.2017. 23:29:59
U MUZEJU PRIGORJA OTVORENA PLANINARSKA IZLOŽBA (velika galerija slika)

Foto: Galerija: Vlado Beštak i Radoslav Dumančić

Više od 150 posjetitelja na otvorenju izložbe.


Kada jedna izložba okupi više od 150 posjetitelja očito je tema vrlo interesantna. Upravo je tako bilo sinoć u Muzeju Prigorja Sesvete kada je potkrovlje izložbenog prostora bilo premalo da primi toliko mnoštvo na izložbi pod nazivom: PUT PLANINARA S LIPE. Uz puno sesvetskih planinara i planinara iz Zagorja, Čazme te zagrebačkih planinarskih društava, vidjeli smo i ostarjele planinare koji zbog godina i zdravstvenog stanja nisu više aktivni, ali su bili stvaratelji „Lipine“ prošlosti. Među posjetiteljima je bio i legenda hrvatskog alpinizma i ekspedicionizma Vladimir Mesarić Dado, te nekoliko mlađih alpinista. Društvo je već 50 godina vlasnik planinarskog doma na Lipi unutar Parka prirode Medvednica, pa je zadovoljstvo bilo vidjeti na izložbi i ravnateljicu JUPP Medvednica, Snježanu Malić-Limari koja kroz aktivnosti Parka daje podršku radu „Lipe“. Tijekom razgledavanja izložbe moglo se uživati u cvrkutu ptica kao i u pravoj kišnoj oluji.


Sve prisutne je, u ime organizatora pozdravio predsjednik HPD LIPA Zdravko Bartolić koji se, u prvom redu, zahvalio Muzeju Prigorja i ravnateljici Moreni Želja Želle na velikodušnom ustupanju izložbenih prostora, te autorici stručne koncepcije izložbe Dubravki Habuš - Skendžić i Lani Krpina za vizualno oblikovanje izložbe i promidžbenog materijala. Zahvala je išla i Ivanu Pavičiću, kolekcionaru vojnih i planinarskih antikviteta koji je izložio svoju vrijednu zbirku opreme za prikaz povijesti planinarstva i na njegovoj velikoj stručnoj i nesebičnoj tehničkoj pomoći. Vrhunski tekstualni i foto prikaz flore i faune istočnog dijela Medvednice djelo je profesora Nikole Tvrtkovića koji godinama istražuje ovaj dio Medvednice. Kako su u pripremi izložbe sudjelovali i brojni članovi planinarskog društva „Lipa“ koji su ustupili svoje uspomene da ih se izloži pogledu javnosti, zahvala je išla i njima. Planinarsko društvo je neprofitna udruga tako da je svaka donacija dobro došla. Ova izložba bi vjerojatno ostala samo lijepa ideja da nije bilo financijske pomoći donatora kojima se ovom prigodom predsjednik zahvalio.


Izložba je više od lokalnog značaja jer se na njoj može vidjeti uz povijesni pregled 65 godina postojanja Hrvatskog planinarskog društva „Lipa“ i dio općenito o planinarstvu.


Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Zagreb posebno se predstavlja sa svojom opremom pri čemu je velika stručna pomoć dobivena od Borislava Aleraja, uvaženog alpiniste, gorskog spašavatelja i instruktora. On je, pri otvaranju izložbe posebno istaknuo da je planinarski dom na Lipi jedna od obavještajnih točaka HGSS, te ga raduje da su i sesvetski planinari dio uvaženog, društveno korisnog tima dobročinitelja.


Dojam gotovo svih posjetitelja je da je izložba izuzetan koncepcijski i likovni iskorak u izložbi planinarske tematike. Zahvale idu u prvom redu autorici izložbe, prof. Dubravki Habuš Skendžić i dizajnerici Lani Krpan. Tako se već na otvorenju, u Knjizi dojmova našlo desetak pohvala. Evo nekih od njih:


„Postava izložbe je osmišljena i izvedena perfektno. Zabavno, razigrano, edukativno za širu populaciju. Preporučam pozvati školsku i srednjoškolsku djecu. Uživanje je bilo pohoditi ju.“

„Najljepši prikaz planinarenja i planinarske opreme u Hrvatskoj“.

„Svaka čast. Ovo nije samo povijest HPD LIPA već i Hrvatskog planinarstva. Planinarenje je prije svega emocionalno i duhovno spajanje s planinom, a tek potom sve drugo!“

„Sretan sam da mogu u svojoj domovini nakon toliko godina (napustio sam Hrvatsku 1957. godine) vidjeti takvu izložbu. Ja sam član DAV-a (Deutscher Alpenverein) i planinarim također u Hrvatskoj. Ja ću svojim prijateljima u Njemačkoj pokazati fotografije izložbe da vide da i mi u Hrvatskoj imamo dobre planinare i staro planinarstvo“.


Zašto su se planinari „Lipe“ odlučili organizirati izložbu?


Vele da su njihove aktivnosti raznovrsne, snažne, osmišljene studiozno i žele ih građanstvu prezentirati u najboljem mogućem svjetlu. Žele u društvo privući nove članove, ljude s novim idejama i suvremenim razmišljanjima, kako bi još više osnažili planinarsku djelatnost na dobrobit svih građana, ne samo Sesveta i Prigorja već i cijele zagrebačke regije! To je njihov PUT.


Izložba se može razgledati tijekom listopada i studenog radnim danom od 10.00 do 19.00 sati, a za veće organizirane grupe posjetitelja po dogovoru s organizatorima: Muzej Prigorja (2001 601) i HPD LIPA (099/2780 040).


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account