U Sesvetama se održava radionica Progireg: Nature for Renewal

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.5.2019. 7:43:22
U Sesvetama se održava radionica  Progireg: Nature for Renewal

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U dva dana, u utorak i srijedu u prostorijama Šahovskog kluba u Sesvetama u tijeku je  2. radionice u sklopu projekta Progireg: Nature for Renewal u Sesvetama ili laički rečeno tranformacija Sesveta u budućnost zajedničkog održivog života s okolišem.  



Na ovoj radionici planira se definiranje mogućnosti inovacije, rizika provedbe, zacrtavanje plana provedbe u skladu s načelima kodizajna, planiranje dugoročne transformacije prostora Sljeme Sesvete i šireg područja, te će se načeti tema netehnoloških prepreka provedbe projektnih aktivnosti. Na radionici sudjeluju brojni relevantni lokalni i drugi dionici, a svakako treba spomenuti profesore s  s Arhitektonskog faulteta Bojana Baletića i Mladena Jošića.


Radionicu je na svojevrstan način nadopunio  rad sa studentima Arhitektonskog fakulteta kao dio kolegija o stambenoj arhitekturi kojeg vodi prof. Mladen Jošić. Radionica se zove slojevita jednostavnost, a studentima je postavljen zadatak da promisle o  mogućnostima stanovanja u budućnosti i što bi to podrazumijevalo. Pritom su se bavili obuhvatom koji je uzet za Progireg Living lab, a to su mjesni odbori Sesvetska Sopnica, Novi Jelkovec i Centar. 


Na prostor se gledalo kroz proces transformacije i zanemareni su svi postojeći uvjeti razvoja i planiranja, odnosno studentima je pružena prilika da se bave prostorom kroz prizmu NBS (prirodno uvjetovana rješenja), a to znači da je planiranje uključivalo zadržavanje oborinskih voda u prostoru i prirodnu filtraciju, novo oblikovanje voda, uvođenje nove paradigme življenja, uključivanje urbane poljoprivrede kao sastavnog dijela planiranja i slično.


 Projekt Progireg bi u širem smislu trebao djelovati na promjenu zakonskih okvira davanjem smjernica i osnova kako bi se NBS-ovi i niskougljični razvoj mogli ugraditi u prostorne planove, a Sesvete su u tom smislu vodeće u Hrvatskoj i kod nas se ta paradigma testira. Primjerice pokušat će se implementirati u plansku osnovu da osobe koje ulože u kišne vrtove i zadržavanje vode na svojoj parceli trebaju imati manje izdatke za odvodnju. Ovo je, naravno, samo razmišljanje i recimo moguće viđenje, sve će ovisiti i političkim odlukama i viziji lokalne vlasti. 


Europa puno očekuje od projekta Progireg (kao uostalom i mi sami) koji se počeo provoditi u Zagrebu (Sesvete), Dortmundu i Torinu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.12.2023. 14:06:59

Create Account