U Sesvetama se održava radionica Progireg: Nature for Renewal

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.5.2019. 7:43:22
U Sesvetama se održava radionica  Progireg: Nature for Renewal

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U dva dana, u utorak i srijedu u prostorijama Šahovskog kluba u Sesvetama u tijeku je  2. radionice u sklopu projekta Progireg: Nature for Renewal u Sesvetama ili laički rečeno tranformacija Sesveta u budućnost zajedničkog održivog života s okolišem.  Na ovoj radionici planira se definiranje mogućnosti inovacije, rizika provedbe, zacrtavanje plana provedbe u skladu s načelima kodizajna, planiranje dugoročne transformacije prostora Sljeme Sesvete i šireg područja, te će se načeti tema netehnoloških prepreka provedbe projektnih aktivnosti. Na radionici sudjeluju brojni relevantni lokalni i drugi dionici, a svakako treba spomenuti profesore s  s Arhitektonskog faulteta Bojana Baletića i Mladena Jošića.


Radionicu je na svojevrstan način nadopunio  rad sa studentima Arhitektonskog fakulteta kao dio kolegija o stambenoj arhitekturi kojeg vodi prof. Mladen Jošić. Radionica se zove slojevita jednostavnost, a studentima je postavljen zadatak da promisle o  mogućnostima stanovanja u budućnosti i što bi to podrazumijevalo. Pritom su se bavili obuhvatom koji je uzet za Progireg Living lab, a to su mjesni odbori Sesvetska Sopnica, Novi Jelkovec i Centar. 


Na prostor se gledalo kroz proces transformacije i zanemareni su svi postojeći uvjeti razvoja i planiranja, odnosno studentima je pružena prilika da se bave prostorom kroz prizmu NBS (prirodno uvjetovana rješenja), a to znači da je planiranje uključivalo zadržavanje oborinskih voda u prostoru i prirodnu filtraciju, novo oblikovanje voda, uvođenje nove paradigme življenja, uključivanje urbane poljoprivrede kao sastavnog dijela planiranja i slično.


 Projekt Progireg bi u širem smislu trebao djelovati na promjenu zakonskih okvira davanjem smjernica i osnova kako bi se NBS-ovi i niskougljični razvoj mogli ugraditi u prostorne planove, a Sesvete su u tom smislu vodeće u Hrvatskoj i kod nas se ta paradigma testira. Primjerice pokušat će se implementirati u plansku osnovu da osobe koje ulože u kišne vrtove i zadržavanje vode na svojoj parceli trebaju imati manje izdatke za odvodnju. Ovo je, naravno, samo razmišljanje i recimo moguće viđenje, sve će ovisiti i političkim odlukama i viziji lokalne vlasti. 


Europa puno očekuje od projekta Progireg (kao uostalom i mi sami) koji se počeo provoditi u Zagrebu (Sesvete), Dortmundu i Torinu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.1.2021. 8:49:02

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account