Udruga Zelene i plave Sesvete bila domaćin Urbanoj utopiji

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.11.2017. 13:03:29
Udruga Zelene i plave Sesvete bila domaćin Urbanoj utopiji

Foto: Zelene i plave Sesvete

Kub studenata geografije iz Zagreba organizirao je Urbanu utopiju, 2. međunarodni multidisciplinarni kongres na temu Pristup planiranju urbanih prostora.


Ovogodišnji kongres bavio se temom prostornog planiranja s naglaskom na urbana područja. Studenti su nastojali steći dublji uvid u problematiku planiranja urbanih prostora, identificirati konkretna rješenja i strategije u upravljanju gradskim prostorima te povezati s ključnim akademskim, stručnim i znanstvenim institucijama koje se bave zadanom problematikom. U sklopu kongresa pedesetak studenata s domaćih i fakulteta iz Slovenije, te Bosne i Hercegovine imalo je prigodu upoznati se s projektom Zelene i plave Sesvete, koje za cilj imaju revitalizaciju kompleksa negdašnjeg giganta Sljemena, ali i revitalizaciju cjelokupne sesvetske jezgre s disperzijom na cjelokupni prostor današnje gradskečetvrti, što ga čini trenutačno najzahtjevnijim i najvećim takvim projektom u Europi.


U prezentaciji projekta održanoj u gimnazijskoj kongresnoj dvorani ove nedjelje, 12. studenog, sudjelovali su sveučilišni profesori: Bojan Baletić i Mladen Jošić (Arhitektura), Pero Škorput (Prometni fakultet), Stjepan Šterc (PMF), te pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje grada Sanja Jerković.


Nakon prezentacije studenti su obišli buduću pješačko biciklističku stazu uz Vuger potok, te rasadnik, a possebno zanimljivo bilo im je obilaženje kruga bivše tvornice Sljeme unutar kojeg je planiran smještaj budućeg HUBa, Muzičke škole i drugih sadržaja (silosi).


"Drago nam je što je organizacijski odbor ovoga kongresa prepoznao naš projekt Zelenih i plavih Sesveta. Također veseli i činjenica da su ovi sjajni mladi ljudi prepoznali i koncept rješenja koja je ponudila udruga zajedno s profesorima zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta i uz podršku Grada", rekao je Ante Damjanović, predsjednik udruge Zelene i plave Sesvete.


"Svakako zanimljivo i dragocjeno iskustvo, te znakovit susret u kojem se mladi iz drugih dijelova Zagreba, pa čak i iz drugih država zanimaju za naš projekt. Za nas je to novo obogaćenje", nadodaoje potpredsjednik udruge Radoslav Dumančić.


Create Account