Uz Europski dan arheologije: Rimskim stopama od Sesveta do Jelkovca

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.6.2021. 11:23:43
Uz Europski dan arheologije: Rimskim stopama od Sesveta do Jelkovca

Foto: Sesvete danas

Muzej Prigorja povodom Europskog dana arheologije organizira ove subote šetnju od muzeja do rimskog miljokaza u Novom Jelkovcu.



Jeste li znali da središtem današnjih Sesveta prolazi trasa nekadašnje rimske državne ceste? Muzej Prigorja u suradnji s udrugom Zelene i plave Sesvete povest će vas u šetnju područjem kojim se rimska cesta nekad prostirala. Uz zanimljive arheološke podatke saznat ćete i planove za prezentaciju ceste u budućnosti, u čemu nam svojim idejama možete i pomoći. Ako trebate još poticaja, u Jelkovcu vas očekuje impozantna kopija rimskog miljokaza s uklesanim imenom rimskog cara Maksimina Tračanina!


Mjesto okupljanja je u subotu, 19. lipnja u deset sati kod Muzeja Prigorja, a cijeli program završava oko podneva. Za šetnju preporuča se sportska obuća i odjeća.


Europski dan arheologije ove će godine biti održan kroz tri dana, 18. 19. i 20. lipnja. Organizatori manifestacije su Ministarstvo kulture Republike Francuske i Inrap (Nacionalni institut za preventivna arheološka istraživanja), a Arheološki muzej u Zagrebu je glavni organizator za Hrvatsku. 


Cilj manifestacije je popularizacija i prezentacija arheologije, a tim povodom muzeji, arheološki lokaliteti i ostale institucije organiziraju razne radionice, projekte, predavanja. Programe su priredili Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Puli, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Gradski muzej Sisak, Gradski muzej Vinkovci, Hrvatsko arheološko društvo, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, Muzeji Hrvatskog zagorja - Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej seljačkih buna i Dvor Veliki Tabor, Općina Kaptol, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Institut za arheologiju, Gradski muzej Karlovac, Muzej antičkog stakla,  Muzej grada Iloka - Palača Odescalchi, Arheološki muzej Narona, Gradski muzej Križevci, Gradski muzej Virovitica, Muzej vučedolske kulture, Muzej Prigorja, Muzej Grada Zagreba Zavičajni muzej Stjepan Gruber Županja i Arheološki muzej Istre.




Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account