Večeras ponovo jak potres kod Petrinje uznemirio i Prigorce

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 6.1.2021. 19:12:49
Večeras ponovo jak potres kod Petrinje uznemirio i Prigorce

Foto:

Potres magnitude 5 Richtera zatresao je u četvrtak u 18:01 sati područje pogođeno prethodnim katastrofalnim potresom.



Vrlo jak potres koji je večeras pogodio epicentralno područje Banovine uznemirio je i mnoge Prigorce. 


"Danas, 6. siječnja 2021. godine u 18 sati i 1 minutu seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 5.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI-VII stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio u središnjoj Hrvatskoj", izvijestila je Seizmološka služba.  Hipocentar potresa nalazio se na dubini od oko 10 kilometara.


EMSC je prvotno prognozirao da se radilo o potresu jačine 5,5 Rihtera, potom je snizio na 5,2, da bi konačno nakon obrade podataka objavio magnitudu od 5,0, kao i naša seizmološka služba. 


Ovaj snažni potres dobro su osjetili i mnogi Prigorci od kojih su neki izašli iz svojih kuća. "U obiteljskoj sam kući, ja sam u u prizemlju gdje se nije baš toliko snažno ljuljalo, no ukućani na drugom katu bili su prilično uplašeni i rekli su mi da se jako ljuljalo", rekao nam je naš sugrađan Ivan dodajući kako ipak nije bilo nikakve štete. 


Hrvatski seizmolog Tomislav Fiket izjavio je večeras za HTV da je i ovaj potres logičan i najavljeni slijed događaja nakon strašnog potresa krajem prosinca, te da će potresna aktivnost na tom području trajati još barem godinu dana.




Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 22:25:32

Create Account