Velika opasnost nadvila se nad prigorske vinograde

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.7.2017. 8:02:38
Velika opasnost nadvila se nad prigorske vinograde

Foto: Savjetodavna.hr

Nova bolest i to virusna zvana Zlatna žutica prijeti prigorskim vinogradima. Kad se zarazi, vinograd se liječi - krčenjem.  I to ne samo taj, nego i susjedni!


Poljoprivredno savjetodavna služba Grada Zagreba i Zagrebačke županije podsjeća vinogradare da je NAREDBOM određeno obvezno tretiranje prijenosnika bolesti - američkog cvrčka.

Američki cvrčak, ustvari jedna vrsta cikade, nimalo sličan našem crnom cvrčku iz vinograda, ili zrikavcu koji u jesen tao lijepo "pjeva"  zriiii  zriiii "pomažući" grožđu da sazrije. No, zbog suzbijanja njegovog američkog rođača i sam će nastradati.


Američki cvrčak ovako izgleda:



A ovako naš "dobri" cvrčak, šmrček ili zrikavac



U nastavku službena obavijest Poljoprivredno - savjetodavne službe za vinogradare, bez obzira bili amateri s tek ponekim trsom, ili "veliki" vinogradari, svi se protiv te pošasti moraju boriti zaednički kako bi očuvali naše vinograde od za sada neizlječive bolesti:

 

 Podsjećamo vinogradare da je sada u zaraženom i sigurnosnom području kao i rasadnicima vinove loze vrijeme za drugo tretiranje američkog cvrčka (Scaphoideus titanus Ball), vektora zlatne žutice vinove loze (Flavescense doree).

Za suzbijanje američkog cvrčka u Hrvatskoj registrirani su insekticidi: Actara 25 WG, Dali (dozvoljen u zaštićenom prostoru), Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Nurelle D, Chromorel-D, Cythrin Max, Reldan 22 EC i Asset.

Sve informacije o navedenim pripravcima dostupne suputem Fitosanitarnog informacijskog sustava Ministarstva poljoprivrede na mrežnoj stranici https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni su voditi evidenciju o korištenim pripravcima.


Sukladno Akcijskom planu za suzbijanje i sprečavanje širenja zlatne žutice vinove loze-Flavescense doree (FD) za 2017. godinu zadnji je čas za postavljanje žutih ljepljivih ploča za praćenje prisutnosti odraslih oblika američkog cvrčka u vinogradima.

Kontrola broja ulovljenih vektora na žutim ljepljivim pločama obavlja se svaka dva do tri tjedna sve do kraja rujna. Potrebno je voditi evidenciju o broju ulovljenih cvrčaka.


Zbog velikog fitosanitarnog rizika koji predstavlja ova bolest vinove loze u vinogradima Hrvatske donesene su akcijske mjere koje će pomoći u borbi protiv ove bolesti. Zlatna žutica vinove loze značajnije je proširena u Istarskoj, Zagrebačkoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko- križevačkoj županiji. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 31.1.2023. 18:08:29

Create Account