Veliki broj Sesvećana u subotu sadio stabla oko Sljemena ( galerija fotografija i video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.10.2019. 22:13:16
Veliki broj Sesvećana u subotu sadio stabla oko Sljemena         ( galerija fotografija i video)

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Eko fest Sadnja stabala 2019. Sesvete uspio je iznad očekivanja, posađeno 200 sadnica stabala i ukrasnog bilja.



Vrlo veliki odaziv Sesvećana na akciju sadnje stabala uz prostor Sljemena nadmašio je očekivanja organizatora. Ante Damjanović predsjednik udruge Zelene i plave Sesvete smatra da je to pokazatelj težnje i želje Sesvećana da žive u čistom, zelenom okolišu. 


Sadnji stabala nazočio je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je bio iznenađen tako velikim odazivom građana na akciju, pa je s oduševljenjem na početku sadnje izjavio kako će uvijek doći u Sesvete kad ga se pozove na bilo koje slično događanje vezano uz njegov resor.


Svojim dolaskom potporu akciji dale su i gradske pročelnice Mirka Jozić iz ureda za gospodarstvo koja je izjavila da i sama kao Sesvećanka želi puno više zelenila u čovjekovom okolišu, te Sandra Jerković iz ureda za strategijsko planiranje i izgradnju grada u čijoj je nadležnosti i europski projekt ProGIreg preobrazbe Sljemena u suvremeni javno, stambeni prostor. 


Od mnoge građane dobre volje koji su sadili izdvojit ćemo prije svega učenike OŠ Jelkovec s učiteljicom Snježanom Babić, te sesvetske gimnazijalce, jer upravo će njima novoposađena stabla stvarati više kisika u njihovom životnom okolišu.


U akciji sadnje su bili i sesvetski sportaši, prije svega organizirano rukometaši MRK Sesvete i hrvači Hrvačkog kluba Sesvete, planinari HPD-a Lipa, ali i mnoge obitelji s djecom.  "Zaželio je svi zajedno posadimo stablo za našu obitelj", rekao nam je jedan sudionik i otac desetogodišnjeg sina i odmah mu odgovorio da će dolaziti povremeno posjećivati "njihovo" stablo.


Na akciju su došli i sudjelovali u sadnji profesori Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba, Bojan Baretić i Mladen Jošić, autori idejnog rješenja preobrazbe središta Sesveta u novi prostor budućnosti na parceli bivšeg Sljemena.


"Kada vidimo koliko se građana odazvalo na ovu akciju i koliko novog zelenila unosimo u prostor oko buduće sesvetske jezgre, toplo nam je oko srca, jer to govori da možda ove naše zamisli neće ostati samo mrtvi, neupotrijebljeni  crteži, te da ćemo možda i doživjeti očekivanu transformaciju ovog prostora", sukus je misli uvaženih profesora.

 

Za sve sudionike bila je osigurana okrijepa, a najmlađi imali su prilike sudjelovati i u kreativnom izražavanju odnosno oslikavanju platnenih vrećica u organizaciji udruge Ostvarenje pod vodstvom Sesvećanke, ak. slikarice Sanele Đurinec Raič. "Želimo djeci od najmlađih dana usaditi ekološku svijest, a jedan kamenčić u tom mozaiku svakako je i zamjena plastičnih, platnenim vrećicama za višekratnu, bolje rečeno dugotrajnu upotrebu", rekla je Đurinec - Raič.


"Ono što posebno raduje jest kad smo tijekom organizacijskih radnji stupali u kontakt s određenim našim privrednicima nismo naišli niti na jednog sugovornika koji nas je odbio i svi su željeli na taj svoj način pridonijeti akciji", rekao je Radoslav Dumančić potpredsjednik ZIPS-a u eter Zabavnog radija koji je tijekom akcije program emitirao iz svog mobilnog studija, a program je vodio popularni Vicko.


Organizatori akcije uz spomenute ZIPS i Zabavni rado bili su Hrvatske šume i Grad Zagreb, te mnogobrojni drugi privrednici, institucije, ustanove i obrtnici, kao primjerice Darko Židak, predsjednik Udruženja obrtnika Sesvete koje je nazočne počastio s tijejnkom gibanicom.

Na otvorenju i tijekom akcije cijelu sliku uljepšale su sesvetske mažoretkinje, a svakako treba spomenuti da su radnice i radnici Zrinjevca marljivo obilazili teren sadnje, pokazivali kako se treba pravilno posaditi, na koju dubinu, te dale završni obol svakoj posađenoj biljci, da bi na kraju sadnice i zalili, jer bez vode nema života. 


Video: Sesvete danas, ZIPS

Vezane vijesti
Ažurirano: 25.11.2022. 14:35:25

Create Account