Veliko nevrijeme u Gorancu (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.6.2018. 23:49:43
Veliko nevrijeme u Gorancu (video)

Foto: Ivana Božić

U četvrtak predvečer veliko se nevrijeme sručilo na područje Goranca i susjednog Čučerja.


"Oko 19 sati sastavilo se nebo i zemlja", kazuje nam jedan stanovnik Goranca, dodajući da je mjestimice bilo i jake tuče. U vrlo kratkom vremenu pala je izuzetno velika količina kiše koja je u tom brdovitom naselju stvorila po cestama prave bujice koje su mjestimice oštetile kolnike.  Iz Čučerja su javljali o poplavi u tom naselju.


Zbog izljevanja ogromne količine kiše u kratkom vremenskom intervalu, mnogi su podrumi, dvorišta i okućnice bili poslavljeni. Intervenirali su i vugrovečki vatrogasci s ispumpavanjem i čišćenjem. 


Ivana Božić, mještanka Goranca poslala nam je kratki video i fotografije posljedica nevremena. "Goranec pliva većina nas je opet ostala bez pristupačnih cesta i mi smo dio Sesveta zaslužili smo da se naš glas čuje", napisala nam je u fb poruci čitateljica napominjući pri tom da i oni plaćaju slivne vode, a voda im je ušla u podrume, šupe i niže objekte. Također je dodala da na području Goranca mnoge ulice nisu asfaltirane, pa voda nosi materijal s makadama na ceste i privatne posjede.


Zanimljivo je da jedva kilometar niže zračne linije od Goranca, u središtu Vugrovca nije pala niti kap kiše, no Vuger potok bio je do vrha pun isključivo slivnim vodama s područja Goranca. 


"Kako bi tek bilo da je i ovaj dio zahvatilo takvo nevrijeme, svi bismo plivali", izjavili su mještani Vugrovca, stojivši na mostu, ne vjerujući svojim očima, jer ustvari nisu znali što se dogodilo. Lijepo, sunčano i toplo, bez kapi kiše, a potok odjednom vrhom pun.


Očito da klimatske promjene donose sve žešće oluje, pa tako i Vuger potok koji je reguliran u ekstremnim uvjetima ne može odjednom primiti svu slivnu vodu. 


Snimka u prvom dijelu pokazuje vodenu bujicu u jednoj ulici u Gorancu (okomita snimka mobitelom zbog formata morala je biti pretvorena u vodoravnu), te potom nabujali potok u Vugrovcu gdje ljudi nisu imali pojma da je tek nekoliko stotina metara više bilo veliko nevrijeme. 


Video: Ivana Božić i Borko Samec

Vezane vijesti
Ažurirano: 4.8.2023. 17:01:29

Create Account