(video) Ante Plazonić: Na trasi produžetka Branimirove počeo je otkup zemljišta kao i izvlaštenja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.10.2019. 9:46:39
(video) Ante Plazonić: Na trasi produžetka Branimirove počeo je otkup zemljišta kao i izvlaštenja

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Koordinator za projekt produžetka Branimirove Ante Plazonić na jučerašnjoj sjednici VGČ Sesvete iznio je aktualne informacije o situaciji s ovim projektom.



U rješavanju imovinsko - pravnih odnosa, najtežem dijelu ostvarenja projekta Branimirove situacija se polako pomiče prema naprijed, ali, na žalost vrlo sporo, jer riječ je o imovinsko - pravnim pitanjima koji su poprilično zamršeni.  


"Do sada smo otkupili 20 parcela, naspram 16 krajem proljeća kad smo se zadnji put ovdje vidjeli, a 20 je novih ugovora pripremljeno za potpisivanje. Ostali dio je u različitim fazama izvlaštenja. Sedam novih prijedloga za izvlaštenja će biti u četvrtak u Uredu za valorizaciju na stolu. Najveći problem kod imovinsko pravnih odnosa je neuređeno vlasništvo. Tako imate slučajeva gdje jedan jedini kvadratni metar ima 18 suvlasnika, a imamo i parcelu od 126 kvadrata koja ima 424 (četiristo dvadeset i četiri) suvlasnika od čega neki imaju 18 dijelova od 424, neki 36 dijelova, neki 15, neki devet ili ne znam koliko i sad sve to gradski imovinci trebaju raspetljati. To se desetljećima nasljeđivalo, nije se sređivalo, a sad kad se otkupljuje svi bi željeli biti obeštećeni", kaže Plazonić. 


Dakle to je poanta cijele priče oko Branimirove, ljudi nisu razrješavali svoje nasljedstvo, pa se godinama nitko nije niti želio upuštati u razrješavanje toga. Kad je gradonačelnik Bandić konačno dao zeleno svjetlo gradskim uredima da počnu raspetljavati ovaj gordijski čvor i imenovao Plazonića da vodi cijeli taj postupak, on ide svojim tijekom i već je podosta napravljeno, a do kraja godine, kako je rekao, nada se da će oko 80% zemljišta biti pripremljeno za otkup. 


Do proljeća 2020 godine cijela trasa će biti pripremljena za otkup


"Očekujem da će na proljeće naredne godine cjelokupna trasa biti imovinsko - pravno pripremljena za otkup, najteže će ići s objektima, neki znamo da su potpuno nelegalni, no kako nitko nikada još od kad je krajem sedamdesetih godina ucrtan koridor ove buduće prometnice nije tim ljudima rekao da tu ne smiju graditi. Stoga je skupština Grada Zagreba odlučila i vlasnicima nelegalnih objekata isplatiti pravičnu naknadu, dakle ne kao vlasnici legalnih objekata, ali da se barem plati iznos gradnje i materijala  s čime su se oni složili, no sad je problem što sa zemljištem. Jedna strana zastupa stanovište da je to zemljište građevinsko, a druga da je zelena površina, no vjerujem da će se i tu pronaći obostrano prihvatljivo rješenje", nastavlja Plazonić ističući da bi upravo priča oko objekata mogla najviše odužiti cijeli postupak.


Izrađen je projekt za prvu dionicu


Glavni projekt za prvu dionicu je izrađen. Sada je u tijeku procedura za izradu projekta druge dionice. "Treutačno radimo paralelno na tri ili četiri kolosijeka, kako na kojoj dionici, dakle ne čekamo da se prvo otkupi zemljište, pa da tada krećemo s procedurom projektiranja itd, nego se sklapaju ugovori, razrješuju ta imovinsko - pravna pitanja, pokreću se izvlaštenja tamo gdje se vlasnici nisu složili s ponuđenom cijenom, pokreće se procedura izrade projekta druge dionice..." dodaje koordinator za Branimirovu ističući kako i u tom najtežem segmentu ostvarenja projekta su vidljivi već veliki pomaci. 


100 milijuna kuna za otkup zemljišta


Plazonić je na kraju svog izlaganja o stanju ostvarenja projekta produženja Branimirove istaknuo kako će naredne godine sve biti spremno za otkup cjelokupnog zemljišta, te da se nada da će Grad doista i osigurati potrebna sredstva za tu namjenu koja bi mogla iznositi oko 100 milijuna kuna. Ako se novci osiguraju u narednoj bi godini trebalo biti otkupljeno svo zemljište, a potom bi se očekuje početak radova koji su najmanji problem  trajat će najkraće od cijele ove procedure. 


Do tada polako kroz sesvetsku gužvu.


Nakon sjednice Ante Plazonić dao nam je kratku izjavu koja bi trebala biti sukus cjelokupnog izlaganja. Pogledajte video zapis.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 10.4.2024. 13:08:34

Create Account