Za vikend manji broj vozača pod utjecajem alkohola

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.2.2021. 10:20:57
Za vikend manji broj vozača pod utjecajem alkohola

Foto: Ilustracija

Policija je izvijestila o provedenoj akciji nadzora prometa tijekom vikenda iz čega je vidljiv pad broja alkoholiziranih vozača od uobičajenog prosjeka.



Na području Sesveta sankcionirana su 4 prekršitelja vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga, jedan je vozač sankcioniran radi upravljanja vozilom za vrijeme dok mu je izrečena zabrana upravljanja, 8 osoba sankcionirano je radi prebrze vožnje. Najveća izmjerena koncentracija iznosila je 1,39  g/kg kod vozača.


Što se tiče područja zagrebačke policije u cjelini, policija je izvijestila:

 

U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 433 prometna prekršaja, od čega 33 prekršaja vozača s alkoholom, 165 prekršaja nepropisne brzine, 49 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 27 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, devet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva prekršaja upravljana pod zabranom, osam prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 140 ostalih prekršaja.

 

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

 

U nedjelju, 7. veljače 2021. godine oko 22.20 sati, 33-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka Slavonskom avenijom u smjeru istoka. Kod raskrižja s Osječkom ulicom sudjelovao je u prometnoj nesreći gdje je utvrđeno da je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola (1,50 g/kg ), a zbog čega je isključen iz prometa. U prometnoj je nesreći nastala materijalna šteta.

 

U subotu, 6. veljače 2021. godine oko 3.45 sati, 29-godišnjakinja je pod utjecajem alkohola ( 0,58 g/kg )upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Avenijom Gojka Šuška u smjeru sjevera te je isključena iz prometa.

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirane su ukupno tri osobe kod kojih je test bio negativan.

 

Od 33 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod tri vozača (9,1%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je osam mladih vozača (24,2%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

                                                  

Prilikom provođenja akcije, dvije su osobe smještene u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola,  dvije su osobe uhićene i privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.



Prema ovim podacima čini se, barem prema ovim brojkama, da pada udio pijanih vozača u prometu. Uobičajeno tijekom vikenda policija zatekne 50 - 60 vozača pod utjecajem alkohola, nekada i puno više, no zadnjih tjedana brojke su u padu što je jako dobar podatak.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.3.2024. 17:13:17

Create Account