Zašto je važno dobrovoljno davalaštvo krvi?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.9.2017. 8:37:11
Zašto je važno dobrovoljno davalaštvo krvi?

Foto: Sesvete danas

-Za svaku društvenu zajednicu, pa tako i našu, dobrovoljno davalaštvo krvi od izuzetnog je značenja u pomoći preživljavanja ozlijeđenih ili teško bolesnih pojedinaca.


Krv nema zamjene. Još uvijek, iako je bilo pokušaja. Mnogi svjetski laboratoriji uporni su, ali kao i organi, krv za sada nema alternative.  Visoko svijesne zajednice imaju izuzetno razvijen sustav dobrovoljnog davalaštva krvi, ali i raširenu svijest građana o potrebi davanja krvi. 

Na razini Europske unije prosjek prikupljenih doza krvi na dobrovoljnom principu je 5 doza na stotinu stanovnika. Hrvatska je ispod tog prosjeka kao i grad Zagreb. Za Sesvete nema točnih podataka jer je sesvetski Crveni križ dio gradskog, zna se da se godišnje prikupi nešto iznad dvije stotine doza, međutim mnogi sesvetski dobrovoljni darovatelji krvi odlaze na davanje u Zavod za transfuziju u Petrovu 3 ili na neke druge lokacije i akcije gdje im je jednostavnije i pristupačnije doći.

 Stručni krugovi na tom polju ocjenjuju na naše pitanje sesvetsko davalaštvo prilično nisko. Očito, dakle, da tu ima puno potencijala i vjerujemo da će dodatnim naporima vodstvo sesvetskog Crvenog križa uspjeti podići sadašnju razinu. U tom smislu ponajviše se treba okrenuti mladima, a i ide se u tom smjeru, pa je za očekivati do kraja godine po jednu akcija davanja krvi u sesvetskim srednjim školama. Jer samo mladi mogu podići rečenu razinu davalaštva u Sesvetama.

A što se pitanja iz naslova ovog članka tiče, odgovor na njega možda će najbolje dati komentar objavljen na našem fejsu nakon objave članka o održanoj subotnoj akciji davanja krvi  koji posve jasno govori o potrebi razvijenog davalaštva krvi na određenim prostorima:



Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:11:31

Create Account