Završena višednevna manifestacija Petrovo u Kašini

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.7.2017. 9:00:39
Završena višednevna manifestacija Petrovo u Kašini

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Ove je godine manifestacija održana u svjetlu obilježavanja 800 godina prvog pisanog spomena na to prigorsko naselje.

U nedjelju, posljednjeg dana manifestacije bilo je obilje programa od kojih najznačajniji i najzanimljiviji svakako su Folklorni susreti i Kaj su jeli naši stari – kašinska inačica poznatog vraćanja u našu kuhinjsku prošlost, a Planinska družina organizirala je likovnu radionicu za najmlađe.

Uvijek zanimljivi foklorni program ove je godine u Kašini ponudio nastupe osam društava s desetak sekcija i čak 16 točaka što je bilo više od dva sata programa. Uz domaćine KUD Kašinu, predstavila su se društva Veseli Prigorci iz Jesenovca, Dragutin Domjanić iz Adamovca, Hrastovička Gora iz Hrastovice, Ravnica iz Starih Perkovaca, Prepuštovec, Valentinovo iz Dubrave i Eko – etno društvo Prigorske sem gore list iz Blaguše.  

Uz mnoge odrasle pjevače i plesače odnosno tamburaše, posjetiteljima programa najviše su se dopale dječje igre u izvedbi najmlađih fokloraša iz nekoliko društava, a pljesak svih pod velikim šatorom dugo je odzvanjao. Program su vodile članice KUD-a Kašina Jelena Barbarić i Laura Genzić, u prekidima upoznavajući posjetitelje s bogatom kašinskom poviješću. 

Organizacije žena iz Kašine pripremila je, pak, svoj dio programa pod nazivom Kaj su jeli naši stari. Ponudili su na kušanje više jela koja se, čini se, sve manje pripremaju na ovim našim prostorima iako smo čuli od mnogih Kašinčana ali i drugih da još uvijek se ponekad i u njihovu domu pripremi neki od ponuđenih starinskih specijaliteta.

 I dok sekeli gulaš i osobito karmenadli u kiselom zemlju možda još i ponekad dođu na naše uobičajene tanjure, jagli vjerojatno postoje još samo u loncima naših baka koje, dok budu mogle,budu i to pripremale. 

Doista trud kašinskih žena vrijedan je svake pohvale, kao i težnja da mlađim naraštajima prenesu neke domaće recepte koje bi valjalo očuvati za buduće naraštaje, ukoliko hamburgeri, prženi krumpirići i ostala slična nutritivno loša hrana ipak ne prevladaju.


Udruga Planinska družina pobrinula se da nedjelja popodne u Kašini ne bude dosadna niti najmlađima, te su pripremili zanimljivu likovnu radonicu. Naravno, nedjeljna večer završila je uz zabavu grupe Nova do duboko u noć.



Vezane vijesti
Ažurirano: 28.6.2023. 11:53:07

Create Account