ZAVRŠILA PLANINARSKA ŠKOLA

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 19.6.2018. 20:56:57
ZAVRŠILA PLANINARSKA ŠKOLA

Foto: Vlado Beštak

HPD „Lipa“ dobila  novu generaciju školovanih planinara.



Planinarenje je način i stil života koji nam omogućuje ljepši, zdraviji i ispunjeniji život krećući se po planinama, te je obaveza članova planinarskih društava da steknu osnovna znanja i vještine potrebna planinaru za siguran odlazak u prirodu. Zbog toga se u planinarskim društvima organiziraju planinarske škole po programu Hrvatskog planinarskog saveza. Jednu takvu školu organiziralo je HPD „Lipa“. U protekla dva i pol mjeseca 30 planinara, članova društva, polazilo je Opću planinarsku školu te je požrtvovno sudjelovalo na predavanjima pri čemu su polaznici stjecali temeljna znanja i vještine iz planinarstva i boravka u prirodi, upoznali su povijest planinarstva, opremu koja se koristi u planinarenju, poznavanje planina, opasnosti u planini i osnove spašavanja, prvu pomoć, zaštitu prirode i osnovu meteorologije.


Osim teorijskog znanja, na tematskim, stručnim izletima primjenjivali su dinamiku kretanja, naučili izradu čvorova, isprobali slobodno penjanje po stijenama te naučili vrlo važna znanja iz orijentacije u prostoru.


Nakon završnog dvodnevnog izleta održanog na Srednjem Velebitu 9. i 10. lipnja, gdje su na terenu primjenjivali naučena znanja, polaznici su u subotu u domu na Lipi pisali završni ispit odgovarajući na 100 pitanja. Prema riječima voditelja škole, Ivana Krivačića svi polaznici su uspješno riješili test te im se zahvaljuje na požrtvovnosti i ozbiljnosti u izvršenju zadataka tijekom školovanja kao i pisanja završnog ispita.


Nova generacija školovanih planinara HPD „Lipa“ promovirana je u nedjelju na Lipi povodom Dana društva. Podjela diploma HPS-a o završenoj planinarskoj školi bilo je posebno svečano. Kod vidikovca, na 709 m visokoj Lipi, najvišem vrhu Sesveta polaznici su primili diplome, a pri tome im je čestitala i prisutna dopredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza Jadranka Čoklica koja im je čestitala na znanjima koja su usvojili, te im zaželjela nova školovanja bilo za markaciste ili planinarske vodiče.


Posebne ovacije prisutnih dobili su najmlađa polaznica, jedanaestogodišnja Marija kao i najstariji, sedamdeset dvogodišnji Stjepan koji je dobar primjer cjeloživotnog učenja.


Završetak planinarske školu uklopio se u obilježavanje Dana Lipe, kojim se sesvetski planinari prisjećaju dana otvorenja planinarskog doma na Lipi. I ovaj puta je bilo veselo uz glazbu, ples planinarska jela i lijepo vrijeme. Prisutno je bilo više od 250 planinara i izletnika.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account