Završnica 40. smotre zagrebačkih folklornih amatera sinoć u Lisinskom

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.10.2017. 17:01:53
Završnica 40. smotre zagrebačkih folklornih amatera sinoć u Lisinskom

Foto: Zagreb.hr

U koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski sinoć je održana završnica 40. smotre folklornih amatera Grada Zagreba koju je otvorio gradonačelnik Bandić, a na kojoj su sudjelovali  KUD Sesvete i KUD Dragutin Domjanić Vugrovec.


 

U Zagrebu djeluje mnogo KUD-ova, folklornih skupina i drugih etno društava koji svojim radom od zaborava čuvaju našu folklornu baštinu, ples, pjesmu i glazbu, odnosno negdašnji način života.

Za tu svoju aktivnost od grada dobivaju određena sredstva, prema bodovima koja ostvaruju svojim radom. Ta sredstva treba opravdati, pa Zajednica foklornih amatera Zagreba (ZAFAZ) svake godine priređuje Smotru folklornih amatera. Ona se odvija kroz godinu na mnogim lokacijama, jer je nemoguće u jednom programu u jednom danu napraviti koncert baš svih društava i baš svih skupina. 

Svaki ansambl dužan je dati cjelovečernji program u prostoru koji inače koristi ili nekoj drugoj prikladnoj dvorani, a za ostale folklorne skupine priredi se nekoliko zajedničkih folklornih nastupa kroz godinu. 

Sve programe prati i boduje stručni ocjenjivački sud sastavljen od etnologa, profesora glazbe i stručnjaka na području etno plesa.  Oni ocjenjuju i boduju nastupe svih skupina, a potom se za završnu smotru u Lisinskom odaberu najbolji.

 Ove je godine  u našoj najvećoj i najpoznatijoj koncertnoj dvorani sudjelovalo 14 folklornih društava s isto toliko koreografija. 

S područja Sesveta bili su odabrani folklorna skupina KUD-a Sesvete i dječji folklorni ansambl KUD-a Dragutin Domjanić iz Vugrovca. 

Program završnice otvorio je gradonačelnik Milan Bandić, a posjetiteljima u potpuno ispunjenoj dvorani Lisinskog obratio se i predsjednik ZAFAZ-a,  Branko Topolovec.

Povodom jubilarne 40. smotre pojedinci koji djeluju u zagrebačkom folklornom amaterizmu dobili su posebne nagrade za svih 40 godina odanog rada. Tako su među nagrađenima koreograf Branimir Milas inače voditelj prve postave KUD-a Dragutin Domjanić i voditelj tamburaša vugrovečkih tamburaša koji radi i još s pojedinim drugim KUD-ovima,  Mario Pleše.


Detalji nastupa sesvetskih KUD-ova:


Kulturno umjetničko društvo Sesvete, folklorna skupina: Rasti, rasti fijolica - pjesme i plesovi Zelinskog prigorja 

Autor koreografije: Gordan Vrankovečki 

Autori glazbene obrade: Zoran Jakunić i Mirjana Crnko 

Voditelj skupine: Matija Dročić - voditelj jadranske, panonske i dinarske zone (prema kriterijima HDFKiV) 

Voditelj glazbenog sastava: Vedran Kolarić 

Voditeljica pjevanja: Mirjana Crnko 

Garderobijerka: Jasna Dročić


 

Dječji folklorni ansambl KUD-a Dragutin Domjanić, Vugrovec 

Dječji folklorni ansambl: Dobro jutro majka, evo zelenjaka - pjesme i plesovi Bilogore 

Autor koreografije: Dražen Zovko

Autor glazbene obrade: Danijel Pavlović 

Voditelj skupine: Dražen Zovko

Voditelj glazbenog sastava: Danijel Pavlović

Voditeljica pjevanja: Sanda Bajuk Sivoš 

Garderobijerke: Martina Židak i Slavica Židak 


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.7.2019. 9:50:04

Create Account