"Kao lijep san", koncert Rucner i Jembrišak ove nedjelje u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.9.2022. 13:24:53
Početak: 02.10.2022. 19:30
"Kao lijep san", koncert Rucner i Jembrišak ove nedjelje u Sesvetama

Foto: NS Sesvete

Naše proslavljene glazbenice Snježana Rucner (violončelo) i Martina Jembrišak (harmonika) muziciraju ove nedjelje u Sesvetama.




Centar za kulturu NS Sesvete priređuje vrlo zanimljiv i po glazbenicama kvalitetan koncert ove nedjelje, 2. listopada u dvorani NS Sesvete od 19 i 30. 

Naše proslavljene umjetnice, Snježana Rucner - vilončelo i Martina Jembrišak - harmonika izvest će niz prekrasnih skladbi.


Program: 

Tradicionalna, arr. Marijan Makar: Kao lijepi san

Dora Pejačević: Canzonetta

Franjo Krežma: Noć na Savi

Rudolf Matz: Elegija i Humoreska

Davor Bobić: Koncertna Sonata br. 2

Johann Sebastian Bach: 

      Sarabanda iz 5. Suite za solo violončelo 

      Astor Piazzolla: Oblivion – Etida

Marijan Makar: Zagrebački napjevi


Ulaz na koncert je besplatan.


U glazbenicama:


Snježana Rucner diplomirala je violončelo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Valtera Dešpalja sa najvišim ocjenama. Usavršavala se na seminarima kod čuvenih pedagoga A. Navare, S. Apolina, S. Palma i D. Šafrana. Tijekom školovanja osvojila je deset prvih nagrada na republičkim i saveznim natjecanjima u bivšoj Jugoslaviji u kategorijama violončela i komorne glazbe. Godine 1971. osvojila je drugu nagradu na međunarodnom natjecanju u Brnu (Češka).

Godine 1978. članica je Zagrebačke filharmonije, a od 1992. solo čelistica orkestra Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Od 1983. do 1986. bila je članica Zagrebačkog klavirskog trija a 1986. je postala violončelistica Gudačkog kvarteta Klima u kojem je svirala 11 godina i  s kojim je osvojila prestižne nagrade Milka Trnina (1991.) i Vjesnikove nagrade Josip Štolcer Slavenski (1992.), a 1995. je bila članica Sarajevskog gudačkog kvarteta.

1998. sa suprugom violistom Draganom Rucnerom osnovala je Gudački kvartet Rucner. Gotovo već četvrt stoljeća kao čelistica i menadžerica Kvarteta Rucner organizira i izvodi veliki broj koncerata u Hrvatskoj i diljem svijeta (Italija, Francuska, Poljska, Austrija, Njemačka, Švicarska, Španjolska, Grčka, Engleska, Slovenija, Srbija, BiH, Litva, Egipat, Izrael, Kina, Australija). 

2003. je započela je s Kvartetom ciklus koncerata komorne glazbe „Četiri godišnja doba“. Radi se o četiri koncerta Proljeće, Ljeto, Jesen i Zima. Kvartet je do sada ugostio preko 200 glazbenika i praizveo preko 100 skladbi pisanih i posvećenih Gudačkom kvartetu Rucner. Za svoj dosadašnji rad dobili su dvije strukovne nagrade Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Vatroslav Lisinski koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja. Sa suprugom je osmislila i realizirala 12 samostalnih nosača zvuka a u pripremi je i novi CD. 

Uz solističko i komorno muziciranje vodila je majstorske tečajeve violončela i komorne glazbe. Članica je stručnih žirija na državnim natjecanjima. Često snima za Hrvatski radio i televiziju.

Gospođa Rucner je jedna od rijetkih stručnih glazboterapeuta u Hrvatskoj jer je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu završila i glazboterapiju. Održavala je predavanja i radionice glazboterapije na stručnim skupovima a također se često bavi individualnim glazboterapijama.

Humanitarno djeluje cijeli svoj život na brojnim projektima u RH.  Predsjednica je Lions kluba Kontesa Nera u Zagrebu. Majka je dvoje djece, Maria i Ane Rucner, također uspješnih glazbenika i baka troje unučadi.



Martina Jembrišak (1995.) hrvatska je harmonikašica, producentica i muzička menadžerica prepoznata po „preciznosti, posvećenosti detaljima, velikoj glazbenoj osobnosti i smislu za glazbeni izričaj” (Cantus). Najveće priznanje ostvarila je u 2020.godini kada joj je dodijeljena nagrada Ivo Vuljević za najbolju mladu glazbenicu godine. Proširila je suvremeni harmonikaški repertoar kroz širok raspon novih projekata, te praizvela više od 60 djela koja su posebno za nju napisali skladatelji iz Europe, Azije, Australije i Južne Amerike. Zajedno s flautisticom Andreom Jelavić, kao dio Dua Artina, Martina je snimila album Male priče koje je izdao Aquarius Records 2021. godine.  

Martina je do sada nastupala na pozornicama poput Altes Rathaus i Yamaha Concert Hall u Beču, Konzerthaus Detmold, Dushanbe Opera House, Hyatt Regency Tashkent, Arena Zagreb, Hypo Centar, KD Vatroslava Lisinskog, HNK Split, Hrvatski Dom Split, HNK Šibenik, KD državne filharmonije Kaunas, KD RTV Slovenija, Oekolampad  Basel, KD Ukrajinskog društva skladatelja u Kijevu, Routh Hall u Bromsgrove, na Muzičkim akademijama u Lavovu, Varšavi, Gdanjsku, Vilniusu, Zurichu i Bratislavi, te festivalima poput Carniarmonie, Nei Suoni Dei Luoghi, Mittel fest, Akordeono festivalis Vilnius, Susreti harmonikaša Pula.

Njezine interpretacije predstavljene su na Hrvatskom Radiju (Od portreta do portreta, Nedjeljni akvarel, Svijet glazbe, Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo, Sve najbolje, Na pragu uspjeha), Hrvatskoj radioteleviziji (Finale Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika), Slovenskoj radioteleviziji (Noč harmonik), radio WHUP Amerika, a do sada je ostvarila više od 40 nagrada na međunarodnim natjecanjima u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Austriji, Italiji, Slovačkoj, Poljskoj i Litvi. U 2014. i 2015. godini nagrađena je priznanjem Dekana i Rektora Muzičke akademije i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli za izvrsna postignuća na natjecanjima i koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Održavala je stručna predavanja na Muzičkoj akademiji u Zurichu (Švicarska), Muzičkoj akademiji Mykola Lysenko u Lutsku (Ukrajina), Festivalu Eufonija (Novi Sad), The Arc Festival York (Velika Britanija) , te nastupala sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Simfonijskim orkestrom Slovenske radiotelevizije, Junge Sinfoniker Basel, Fryderyk Chopin University Orchestra i Chopin University Modern Ensamble sa dirigentima Yi Chen Lin, En Shao, Alanom Bjelinskim, Majom Metelskom, Ulrichom Dietsche i Ignacijem Zalewskim. 

Martina je završila Poslijediplomski studij harmonike (Konzertexamen) na Hochschule für Musik Detmold u Njemačkoj, Poslijediplomski studij glazbenog menadžmenta i Magistarski studij harmonike na Glazbenom sveučilištu Frederic Chopin u Varšavi, Preddiplomski studij harmonike na Muzičkoj akademiji u Puli, te diplomu za Producenta i audio inženjera na Akademiji za glazbenu produkciju u Zagrebu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.3.2024. 15:44:59

Create Account