Koji_a si ti planet_a? inkluzivna plesna (4+) predstava za djecu u NS Sesvete

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.11.2022. 13:57:15
Početak: 30.11.2022. 18:00
Koji_a si ti planet_a? inkluzivna  plesna (4+) predstava za djecu u NS Sesvete

Foto: Mario Knor

Koji_a si ti planet_a? naziv je participativna plesne predstave za djecu (4+) u dvorani NS Sesvete ove srijede, 30. 11. od 18 sati uz slobodan ulaz.



Izvođačice vise u zraku iznad publike. Publika se smjestila udobno na podu oko njih. Tijela stvaraju neidentificiranu masu. S vremenom, masa tijela počinje disati, dijeliti se, putovati prema planeti, istraživati krajolik i igrati se s njim. Tko zna što će im to iskustvo donijeti?!


Pokretačice ulaze u nepoznati prostor i pokušavaju pronaći svoje mjesto u njemu. One se bave krhkošću i neizvjesnošću novog svijeta.

Rade na inkluzivnoj i osnažujućoj atmosferi podsjećajući na pravo svakog djeteta, svake osobe da se izrazi, ali i na nužnost da time ne zaboravi poštivati svijet.

Koji_a si ti planet_a? je participativna plesna predstava s elementima suvremenog cirkusa, s vrlo snažnom audio-vizualnom atmosferom koja koristi somatski pokret, improvizaciju, ambijentalni zvuk i imerzivnu scenografiju kroz koju putuju pokretačice i gledatelji_ce. Ideja proizlazi iz iskustva dodira koji nas vodi do krajnosti – razumijevanja, osjećaja i potreba – u kontekstu post-pandemijske današnjice. Umjetnice istražuju kako se ideje i stanja prenose dahom i dodirom, kao glavnim pokretačima ljudskog tijela u interakciji s okolinom i jednih sa drugima. Poigravajući se sa vlastitom osjetilnom maštom i pokretom oblikuju prostorne krajolike te uključuju kreativnost svake_og gledateljice_a. U ovoj predstavi svi su pozvani da se pridruže igri i istraživanju!


Ideja: Nikolina Komljenović, Viviana Defazio (IT / DE)

Koncept i koreografija: Nikolina Komljenović

Izvedba: Ivana Vojnić Vratarić, Nikolina Komljenović

Dizajn zvuka: Nenad Kovačić

Dizajn svjetla: Dina Marijanović

Scenografija i vizual: Ivana Pipal

Kostimografija i scenska izrada: Selena Gazda

Dobna skupina: 4+

Maksimalno trajanje: 60 min

Produkcija: ekscena, Udruga Domino

Koprodukcija: Island Connect, Generator platforma, Kliker festival, Shooma


Financijska potpora: Grad Zagreb, Grad Bjelovar

Sponzor: Bim Sport, Davorka Čorko Rodeš

U suradnji s: Narodnim sveučilištem Sesvete, Klubom Močvara, Kulturnim i multimedijskim centrom Bjelovar

Maksimalan broj djece: 30, s roditeljima 60 članova publike


Ideja je nastala unutar Touche (ed) Artistic and Moving Laboratorija za koreografe u organizaciji Generator Platforme u Beču (Dschungle Theater) i Varaždinu (Kliker festival) 2020. godine s fokusom na temu dodira.

Istraživanje se nastavilo u sklopu europskog projekta Island Connect na otocima Cres (Domino) i Mallorca (C.IN.E. Sineu).


O autorici i izvođačici:

Nikolina Komljenović je izvedbena umjetnica koja se bavi prisutnošću i multipliciranjem intro(impro)spekcija kroz medij performansa. Kroz rad Kazališta Aruša, performanse Toplina; Ako zaigram neku novu igru; Objekt u subjekt prelazi#kralježnica; Gla sanje; Skoro, polako; Ispadanje; 59 jutra, 59 početaka, 59 izdaja; Here’s to now; Večera pomirenja; Brisanja objekata u prostoru te kroz suradnje s domaćim i stranim umjetnicima utjelovljuje tu praksu. Izlagala je i instalacije Plakatiranje poezije i Gaženje poezije te video rad Sučelja analognih doživljaja. S likovnom umjetnicom Sanjom Gergorić izvela je performans 2 žene /1 tijelo te surađivala s Vanom Gaćinom, hrvatskom audio vizualnom umjetnicom na projektu KOD, Barbarom Blazin na projektu Krivi kod, te u radovima domaćih i stranih vizualnih umjetnika. Zadnje 3 godine radi na međunarodnom istraživačkom projektu Fencing borders kojeg je i suosnivačica.


Kao plesačica suvremenog plesa i tijela u zraku sudjelovala je u mnogim predstavama u Hrvatskoj i diljem cijelog svijeta. Magistrirala je Povijesti umjetnosti i Komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osnivačica je neformalne skupine S.VILA. Dopredsjednica i producentica je udruge ekscena te članica nadzornog odbora međunarodne umjetničke platforme Bacači sjenki, upravnog odbora strukovne Udruge plesnih umjetnika Hrvatske i od 2013. je članica Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.



Vezane vijesti
Ažurirano: 4.7.2021. 12:12:49

Create Account