Mislim, radim, napredujem, otvorenje izložbe likovnih radova Dragutina Šporca u Obloku

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.4.2023. 15:56:14
Početak: 20.04.2023. 19:00
Mislim, radim, napredujem,  otvorenje izložbe likovnih radova  Dragutina Šporca u Obloku

Foto: Ostvarenje

Dragutin Šporec: Mislim, radim, napredujem, Izložba radova u kombiniranoj tehnici, olovci, akrilu i akvarelu na papiru.Mlad i  likovno nadaren Sesvećan Dragutin Šporec, višegodišnji polaznik poduka crtanja i slikanja Ostvarenje, svojom je upornošću i marljivošću ostvario svoju prvu samostalnu likovnu izložbu koja će biti otvorena u četvrtak, 20. travnja u 19 sati.


"Dragutin Šporec doista može reći kako je sretna mlada osoba kojoj su roditelji zarana omogućili stručno razvijanje kreativnih sposobnosti pisanja, crtanja i sviranja i pri tome mu davali podršku. Kad je započeo pohađati radionice Ostvarenja 2018. godine, zapravo je već uspješno, u okviru vrtića i nižih razreda osnovne škole, završio prvu stepenicu uobičajenog razvoja likovnosti u djece - ovladavanje psihomotorikom ruke i uporabu likovnih sredstava u njoj kako bi se simbolima prikazalo razumijevanje okoline, a vjerojatno je već pokazivao i znakove stupanja na onu drugu, koju stručnjaci opisuju kao crtanje onoga što dijete zna o okolini (tzv. intelektualni realizam). Suvremeni Dragutinovi radovi na ovoj izložbi, koje je odabrao u dogovoru sa svojom mentoricom mag. umj. Sanelom Đurinec Raič, svjedoče kako je on danas otišao i dalje jer je sposoban iznimnom vještinom prikazati ono što krajnje objektivno može vidjeti u svojoj okolini – poput plavog cvijeta u vazi, zadane proljetne grane ili polegnute glave psa – ili u medijima, na filmu, televiziji. Mislimo tu na profilni prikaz kiborga, crtež kitova u pokretu te portrete poznatih glumaca kao što su Johnny Depp i Morgan Freeman. Dragutin osjeća što znači postaviti motiv u kadar, odlično je savladao perspektivno prikazivanje, jednako tako sigurno postiže volumen predmeta, pa čak i kada je riječ o vodi u posudi, o prepoznatljivosti portretiranih da i ne govorimo. Dakle, bez napora ostvaruje u radovima vizualni realizam u pravom smislu riječi koji, istovremeno kad ga postanemo svjesni, izaziva u nama pitanje – kamo će to dalje ići? Naravno kako je promišljanje odgovora samo Dragutinov zadatak i želimo mu neka ga ostvari sa što manje unutrašnje borbe".

prof. dr. sc. Žarka Vujić


Dragutin Šporec rođen je 2. studenog 2009. godine u Zagrebu, učenik je 7. razreda Osnovne škole Luka Sesvete. Već od rane dobi pokazuje interes za crtanje i slikanje te polaskom u školu uspješno sudjeluje u nizu likovnih natječaja. Primjerice, osvaja nagradu na državnom natječaju „Moja vlastita knjiga“ 2019. godine i to za pisanje i ilustriranje slikovnice Grozdov san. Godine 2018. kreće u Osnovnu glazbenu školu Zlatka Grgoševića u Sesvetama, gdje svira gitaru, a te iste godine počinje polaziti i radionice kreativnog crtanja i slikanja Ostvarenje. S drugim polaznicima ovih radionica sudjeluje na različitim skupnim izložbama, u projektima i humanitarnim akcijama. Sve to mu omogućuje da radi na svojim likovnim vještinama, ali i da stječe one društvene komunikacijske te razvija zajedničke vrijednosti kao što su sloboda izražavanja i humanost.


Izložba je postavljena u suradnji sa Školom crtanja i slikanja „Ostvarenje“.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.5.2024. 10:19:10

Create Account