Muzej Prigorja radionicom o tularima obilježava ovogodišnji Međunarodni dan muzeja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.5.2023. 15:54:18
Početak: 18.05.2023. 15:00
Muzej Prigorja radionicom o tularima obilježava ovogodišnji Međunarodni dan muzeja

Foto: Plakat

Tisuće muzeja diljem svijeta obilježit će Međunarodni dan muzeja - 18. svibnja - događanjima na temu Muzeji, održivost i dobrobit.



Misleći globalno Muzej Prigorja djeluje lokalno i na organiziranim radionicama u žarište pažnje postavlja tulare prije nego oni postanu isključivo muzejski predmeti zbog toga što smo im uništili staništa.


Tko su tulari?


Tulari su osobito zanimljiva skupina kukaca graditelja, čiji život ovisi o čistoj, nezagađenoj vodi potoka. 

Zbog osjetljivosti na onečišćenje ova se skupina smatra ključnim bioindikatorom na temelju kojeg se u mnogim zemljama prati kvaliteta slatkovodnih sustava. 

Tulari su osim toga i vrlo vješti graditelji pa se u čistim potocima mogu pronaći njihove jedinstvene čahure izgrađene od prirodnih materijala. 


Pozivamo vas u četvrtak 18 svibnja 2023. od 11–12:30 i 15-16:30 sati na edukativne interaktivne radionice koja u središte pozornosti potok kao jedan od elemenata krajolika te utjecaj čovjeka na njegovo prirodno stanje i izgled. Vuger potok koji teče uz Osnovnu školu „Luka“ reguliran je i u betonskom je koritu, a tijekom radionice saznat ćete kako je nekada izgledao i koje bi sve životinje mogle živjeti u njemu i oko njega.

A posjeduju li tulari i umjetničke sposobnosti, saznajte tijekom radionice i izradite kućicu po uzoru na potočne graditelje razvijajući pri tom i osobnu kreativnost. Voditeljica radionica je mr. umj. Sanela Đurinec Raič, akad. slik. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account