Na Kuzelinu ove nedjelje obilje zanimljivih rimskih programa za velike i male

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.9.2021. 16:18:09
Na Kuzelinu ove nedjelje obilje zanimljivih rimskih programa za velike i male

Foto: Sesvete danas i Muzej Prigorja

Jedan od najznačajnijih povijesnih lokaliteta sjeverne Hrvatske čije nalazište seže čak u brončano doba, kasnije rimska tvrđava Kuzelin ponad Moravča, ove nedjelje na Danu otvorenih vrata bit će predočen zainteresiranim posjetiteljima.


 


Dan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin u organizaciji Muzeja Prigorja ove se godine održava sedmi put. Program je postao dijelom stalnog muzejskog djelovanja u popularizaciji najznačajnijeg arheološkog nalazišta u Sesvetskom prigorju i svi posjetitelji mogu besplatno sudjelovati u raznovrsnim radionicama, kroz igru učiti o načinu života u antičko doba i naravno, uživati u prirodi!


Vrijeme održavanja: nedjelja, 26. rujna 2021. godine, od 10 do 17 sati.

Mjesto održavanja: Arheološki lokalitet Kuzelin u Sesvetskom prigorju (N 45,960  E 16,133)


U okviru Dana otvorenih vrata posjetitelji će moći sudjelovati u raznim radionicama i igraonicama (rimske igre, rimska škola, rimska moda, rimska vojska i govorništvo):


Rimska škola - Kakvo značenje za nas danas ima latinski jezik? Znate li nešto reći ili napisati na latinskom? Mnoge latinske poslovice često se primjenjuju i u današnjem životu. Upoznajte se s rimskom školom, naučite neke od poslovica i zapišite ih na voštane pločice.


Rimske igre - Što mislite, da li su neke od današnjih igara slične ili iste onima koje su igrali i mali Rimljani? Od kojih materijala su bile izrađene? Upoznajte se s pravilima i zaigrajte rimske igre.


Rimska vojska – Znate li od čega se sastojala rimska kopnena vojska? I kako im je u ratu pomagala obična kornjača? Kroz vježbu i razgovor upoznat ćemo rimskog vojnika i neke od vojnih taktika rimske vojske.


Rimska moda – Što mislite kako su se odijevali stari Rimljani i Rimljanke? Možemo li pronaći elemente rimske mode i u današnje vrijeme? Obucite se kao Rimljani i okušajte se u tkanju na vertikalnom tkalačkom stanu. Predstavit ćemo i liniju suvenira autorice Julijane Rodić Ozimec inspiriranih cikadom pronađenoj upravo na Kuzelinu. Srebrna fibula u obliku cikade jedan je od najljepših nalaza s Kuzelina. Vješte ruke kasnoantičkog metalurga izradile su je prije otprilike 1500 godina, u doba Rimskoga Carstva, potkraj 4. ili početkom 5. stoljeća. Motiv cikade potječe s prostora sjeverno od Crnog mora, a u Europu je stigao migracijama. Cikada je zapravo latinsko ime cvrčka, kukca omiljenog po glasnom pjevu mužjaka koji je simbol besmrtnosti i ponovnog rađanja.


Slikarstvo – Rimljani nisu oslikavali majice, ali to će upravo biti tema naše radionice, a majicu oslikanu motivima predmeta pronađenih na Kuzelinu možete ponijeti kao suvenir!


Govorništvo – Veliki rimski govornici poput Cicerona, Cezara i Quintiliana u određenim situacijama koristili su geste (znakove) prilikom obraćanja publici. Postanite i vi na trenutak jedan od njih, naučite geste i održite govor pred publikom. 


Tijekom manifestacije ulaz u arheološki lokalitet je besplatan za sve posjetitelje, a dobrodošli su i kućni ljubimci.


Arheološko nalazište Kuzelin nalazi se 15 km sjeverno od Sesveta, iznad naselja Donja Glavnica, na istočnoj Medvednici. Smješteno je na istoimenom brijegu na uzvisini od 511m n/v.


Dolazi se cestom Moravče - Marija Bistrica. Najbolje je parkirati kod raspela poviše Moravča i lagano prošetati petnaestak minuta do samog nalazišta, a volite li duže šetnje, Kuzelin se nalazi na planinarskoj stazi br. 47A i u blizini staze 72 na Medvednici.


Preporučujemo, u skladu s terenom i vremenskim uvjetima obući odgovarajuću sportsku odjeću i obuću te po potrebi ponijeti hranu i piće. Na samom lokalitetu nema nikakve prodaje!


Svi zajedno moramo usporiti širenje bolesti COVID-19. Da bismo to učinili, svi - uključujući i mlade i zdrave - moramo se pridržavati epidemioloških mjera i javnozdravstvenih smjernica. Osim obvezne dezinfekcije ruku, za neke će radionice biti potrebne i maske za lice, pa molimo da ih ponesete!



Vezane vijesti
Ažurirano: 2.10.2023. 9:15:37

Create Account