Prostor misli, keramika Željke Bračko u Galeriji Kurija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.10.2022. 16:04:29
Početak: 05.10.2022. 19:00
Prostor misli, keramika Željke Bračko u Galeriji Kurija

Foto: Galerija Kurija

Željka Bračko keramikom bavi već više od 25 godina, a Sesvećanima se predstavlja izložbom Prostor misli u Galeriji Kurija.




Prostor misli naziv je izložbe keramičarke Željke Bračko koja je svoju umjetnost usavršavala u studiju za keramiku Blaženke Šoić Štebih u Varaždinu. Njen postav bit će izložen u Galeriji Kurija ove srijede, 5. listopada, a otvorenje je u 19 sati. 


O izložbi uvodnu riječ napisala je Višnja Slavica Gabou:


Kad bi se htjelo sažeto definirati keramički svijet Željke Bračko, moglo bi se to ponajbolje sintagmom „prostori misli“. Zato je nju autorica odabrala kao naziv ove izložbe u kojoj sažima više od 25 godina bavljenja umjetničkom keramikom, uvodeći nas tako u samu bit svoga stvaralaštva. Doznačivši već u nazivu izložbe bit i karakter svoga keramičkog stvaralaštva, a to su prostornost (skulpturalnost) i misaonost. Međutim, potrebno je tu još dodati i introspektivnost, pa se tako za keramičko stvaralaštvo Željke Bračko može reći da je svojevrsni autobiografski vizualni zapis, kojim ona u keramičkim radovima opredmećuje svoje misli i emocije, svoja sjećanja i doživljaje. 


Stvaralaštvo Željke Bračko od samih početaka izrazito je autorski koncipirano, okrenuto njezinu ritmu, njezinoj ruci i njezinom temperamentu. Ona je odavno utvrdila svoj umjetnički diskurs, uporno slijedeći svoj zacrtani put i svoj unutarnji glas, ostajući vjerna i dosljedna sebi, svojim stavovima, likovnim odlukama – i svojim mislima. Izgradivši tako izričaj koji ima prepoznatljivu i potpuno individualnu fizionomiju, koja niti apostrofira uzore, niti se utapa u trendove, već posjeduje svoju posebnost i samosvojnost. Samosvojnost koju je ova autorica razvila kroz dugogodišnje istraživačko druženje s glinom. 


Create Account