Tajne sesvetskih bunkera, muzejska izložba i prezentacija u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.6.2024. 13:57:15
Početak: 21.06.2024. 19:00
Tajne sesvetskih bunkera, muzejska izložba i prezentacija u Muzeju Prigorja

Foto: Pozivnica

Sesvetski bunkeri  trebali su spriječiti moguće napredovanje Sovjeta (Rusa) i njihovih satelita prema Zagrebu, što se srećom nije dogodilo.
U Muzeju Prigorja ovoga će petka biti otvorena vrlo zanimljiva izložba i prezentacija naziva Tajne sesvetskih bunkera. Otvorenje izložbe je u petak, 21. lipnja u 19 sati.


Izložba pod nazivom "Tajne sesvetskih bunkera" otkriva povijest fortifikacijskih objekata izgrađenih 50-ih godina prošlog stoljeća na području Sesveta. Danas su ti bunkeri zaboravljeni i zapušteni, a neki i srušeni, dok je njihova funkcija nepoznata većini građana. Unatoč tomu, oni su važan dio sesvetske vojne povijesti, koja postaje zanimljiva zbog trenutnog sukoba u Europi, gdje mnoge istočnoeuropske zemlje planiraju graditi nove obrambene linije.


Od mnogobrojnih fortifikacijskih sustava iz prošlosti, najpoznatija je Maginotova linija u Francuskoj, koja je bila zamišljena kao nepremostiva prepreka njemačkim snagama. Slično tome, sesvetski bunkeri su trebali spriječiti moguće napredovanje Sovjeta (Rusa) i njihovih satelita prema Zagrebu, što se srećom nije dogodilo.


Kroz predmete, fotografije, dokumentaciju, kartografske prikaze i 3D modele, izložba pruža uvid u ove zanimljive vojne strukture, njihov povijesni kontekst i značaj. Cilj izložbe je približiti sesvetsku vojnu povijest posjetiteljima te potaknuti razmišljanje o trenutnim događajima u istočnoj Europi.


Istraživanje ovih bunkera nije završeno, pa nam je svaka pomoć, sjećanje i informacija dobrodošla kako bismo što potpunije razumjeli ovaj dio naše povijesti.


Izložba je otvorena do 30. kolovoza.


Izložbu su podržali Gradski ured za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba te Ministarstvo kulture i medija RH.


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.6.2024. 12:51:48

Create Account