Petrol postavlja ultrabrze punionice na svim svojim crpkama zahvaljujući europskom projektu CROSS-E

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.5.2024. 9:23:23
Petrol postavlja ultrabrze punionice na svim svojim crpkama zahvaljujući europskom projektu CROSS-E

Foto:

Grupa Petrol, u partnerstvu s tvrtkama Allegom, Emobility Solutions i GreenWayom, odabrana je za postavljanje infrastrukture za punjenje električnih vozila duž TEN-T koridora.Projekt CROSS-E je ambiciozna europska inicijativa osmišljena s ciljem postavljanja ultrabrzih punionica za električna vozila (EV) duž ključnih tranzitnih ruta i luka diljem Europe kako bi se ostvarila vizija budućnosti bez emisija tijekom putovanja električnim vozilima po Europi. Četiri tvrtke – Grupa Petrol, Allego, GreenWay i Emobility Solutions, odabrane su za provedbu ovog ambicioznog projekta te će zajedno na 238 lokacija postaviti 911  mjesta za punjenje visoke snage  (150 kW i 350 kW), prikladnih kako za laka tako i za teška električna vozila. Za realizaciju projekta CROSS-E, partneri će uložiti 130 milijuna eura uz predviđenu potporu bespovratnih sredstava Europske unije od 34 milijuna eura. Očekivani završetak projekta planiran je u listopadu 2026.


Glavni ciljevi projekta CROSS-E obuhvaćaju unaprjeđenje povezanosti između kohezijskih država i Zapadne Europe, uspostavu prvih koridora za električna teretna vozila duž ključnih logističkih ruta te smanjenje vremena čekanja na lokacijama s visokom potražnjom za punjenje električnih vozila.


Projekt CROSS-E pokriva dvije međusobno povezane inicijative: CROSS-E General i Cross-E Cohesion. Sredstva za njihovu provedbu osigurana su iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), ključnog europskog financijskog instrumenta za razvoj europske prometne infrastrukture. Sukladno navedenom, projekt ima za cilj nadograditi postojeću infrastrukturu i poboljšati prekograničnu povezanost susjednih zemalja.


Create Account