Vinistra u Poreču, svjetski festival malvazije

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 10.4.2022. 12:18:32
Vinistra u Poreču, svjetski festival malvazije

Foto: Neven Jurjak

Na ocjenjivanje u Poreč stiglo 273 uzorka malvazije iz deset zemalja i 70 ocjenjivača iz 15 zemalja. Tko je šampion doznat će se uoči 28. Vinistre, koja se održava u Poreču od 6. do 8. svibnja  U Poreč su stigle 273 malvazije iz deset zemalja: Hrvatske, Italije, Slovenije, Grčke, Španjolske, Njemačke, SAD-a, Portugala, Crne Gore i Srbije. Na ocjenjivanja vina i alkoholnih pića stiglo je još 257 uzoraka vina raznih sorti i 35 uzoraka rakija.


Ocjenjivača je 70 iz 15 zemalja. Među njima su i poznata svjetska imena poput Annemarie Foidl, predsjednice austrijskog sommelier kluba, Thomasa Costenoblea, enologa i direktora ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles, Izabele Kaminske iz, Poljske , Igora Sotrica, britanskog sommeliera i ocjenjivača na Decanteru, Đurđice Katić, sommelierke iz Srbije, Ivana Juga, hrvatskog sommeliera i aktualnog pobjednika na hrvatskom natjecanju sommeliera i Britanke Caroline Gilby, višegodišnje predsjednice ocjenjivačke komisije Vinistre. 


„Ove godine na ocjenjivanju imamo nekoliko noviteta. Za zlatnu medalju potrebno je imati 90 i više bodova, uveli smo i platinum medalju za sve one iznad 95 bodova, a imamo i kategoriju Best in Show koja će pripasti najbolje ocjenjenoj malvaziji na svijetu. Šampione ćemo tradicionalno otkriti uoči Vinistre, koja se vraća u porečku dvoranu Žatika u starom terminu, od 6. do 8. svibnja“, ističe Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre.Vezane vijesti
Ažurirano: 10.7.2024. 11:23:57

Create Account