Dan bez mobitela u prometu - osvoji dječju sjedalicu!

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.9.2020. 10:58:43
Dan bez mobitela u prometu - osvoji dječju sjedalicu!

Foto: Plakat

MUP i HUMS organiziraju i ove godine nagradnu akciju Dan bez mobitela u prometu.


Priopćenje:

I ove godine u okviru kampanje ‘Dan bez mobitela u prometu’ otvaramo Nagradni natječaj, koji je ovaj puta namijenjen sadašnjim i budućim roditeljima, jer svakom je roditelju jedna od većih briga kako svojoj djeci omogućiti sigurnost u prometu. Glavna nagrada je dječja auto sjedalica.


U Nagradnom natječaju roditeljima postavljamo izazov da nam pošalju priču o tome što svojoj djeci govore i što sami rade da bi ih naučili sigurnosti u prometu. Pozivamo i buduće mame i tate da podijele ideju što će činiti, kako se ponašati, koje navike možda mijenjati, kad postanu roditelji da bi svojoj djeci bili najbolji uzor.

Pravila su jednostavna:

    • lajkajte našu FB stranicu @DanBezMobitelaUPrometu

    • priču objavite na svom zidu tako da je podijelite javno


    • prije objave nemojte zaboraviti tagirati našu stranicu  @DanBezMobitelaUPrometu i staviti hashtag #OsvojiSjedalicu


Nagradni natječaj traje od 7. rujna u podne do 7. listopada u podne. Tada će žiri odabrati deset najkreativnijh priča, iskustava, savjeta...  Deset odabranih priča 8. Listopada u podne bit će objavljene na Facebooku Dan bez mobitela u prometu te će do 10. listopada morati skupiti što veći broj lajkova. Priča koja skupi najveći broj lajkova osvaja sjedalicu, a ostalih devet osvaja utješne nagrade.


Svečana dodjela nagrade bit će 21. listopada, na sam Dan bez mobitela u prometu u okviru konferencije “Mi i naši gadgeti u prometu” kojom se već tradicionalno obilježava nacionalni Dan bez mobitela u prometu.


Prema podacima MUP-a lani je u Hrvatskoj u prometu smrtno stradalo 18 djece, od kojih je troje bilo do šest godina starosti, četvero u dobi između sedam i 13 godina, a  11 u dobi između od 14 i 17 godina. Ukupno su bila ozlijeđena 1302 djeteta, a teške ozlijede zadobilo je 381 dijete!


Cilj nagradnog natječaja je osvijestiti roditelje da upravo svojim ponašanjem u prometu utječu na stvaranje dobrih ili loših navika kod svoje djece. Pa će tako oni roditelji koji se suzdržavaju koristiti mobitel u prometu, bez obzira jesu li vozači, pješaci ili biciklisti, svojoj djeci biti najbolji uzor, za razliku od roditelja koji posežu za mobitelom dok su u prometu i ne razmišljaju da će ih djeca u takvom ponašanju najvjerojatnije kopirati, bez obzira što im oni govore da se to ne radi.


Mobitel je četvrti ubojica na cesti, a prema podacima MUP-a za lanjsku godinu, njegovo je korištenje u prometu poraslo za 5,5 posto u odnosu na 2018. Štoviše, vozača koji su uhvaćeni da koriste mobitel za volanom, lani je bilo 33,5 posto više nego onih koji su uhvaćeni u vožnji pod utjecajem alkohola što je  do sada, uz preveliku brzinu, bio najčešći prekršaj. 

  

Projektu Dan bez mobitela u prometu je nositelj Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, a kampanja se provodi već četvrtu godinu uz podršku i sufinanciranje Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i uz pokroviteljstva Ministarstva unutarnjih poslova.


Dan bez mobitela u prometu obilježava se 21. 10.  na nacionalnoj razini i tim se povodom organizira niz aktivnosti osvještavanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu, a s ciljem smanjenja broja nesreća uzrokovanih njegovom upotrebom. 


Sve novosti vezane za Nagradni natječaj ‘Osvoji sjedalicu’ i kampanju ‘Dan bez mobitela u prometu 2020’ pratite na:

Webu:  https://danbezmobitelauprometu.uhms.hr/

Facebooku: https://www.facebook.com/DanBezMobitelaUPrometu/

Instagramu: https://www.instagram.com/danbezmobitelauprometu/

Youtubeu:  https://www.youtube.com/channel/UCH3qKAJUGPpGNrkre6eRyRw


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.9.2023. 13:40:59

Create Account