Dvije međunarodne nagrade vinariji Kabola

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 29.9.2022. 13:29:22
Dvije međunarodne nagrade vinariji Kabola

Foto: Vinarija Kabola

Dvije međunarodne nagrade - Luxury Awards u kategoriji "Najbolja tvrtka za proizvodnju organskog vina 2022." i Prestige Awards u kategoriji "Vinograd godine" stigle su u istarsku  vinariju Kabola u Kanedolu pored Momjana.



Obje nagrade stižu iz Velike Britanije i godišnja su priznanja  britanskih publikacija u kojima o najboljima odlučuju čitatelji online  ali i stručni ocjenjivački sud. 

 Vinarija Kabola prva se u Istri  odvažila na ekološku proizvodnju, zbog čega sve njezine etikete još od 2009. imaju BIO certifikat, a  to je i  prva vinarija u Hrvatskoj koja je počela  proizvodnju vina  u amforama. 


U podrumu obnovljenje kamene stancije, na  imanju između Buja i Momjana, nastaju Malvazija Amfora, Malvazija istarska, Malvazija Unica, Muškat Amfora, Muškat momjanski, Secco, Dolce, pjenušac RE, Teran, Teran Amfora, Merlot, Cabernet sauvignon, Cuvee Supremo i Rose Rosa, a ekološki se proizvodi i ekstra djevičansko maslinovo ulje. 


Nagrade su vlasnike vinarije, obitelj Markežić, zatekle u vinogradima jer je još u tijeku ovogodišnja berba. 


„S berbom smo započeli  25. kolovoza, dva, tri tjedna ranije u odnosu na prijašnje godine zbog izrazito osunčanog ljeta. Rane sorte chardonay i sivi pinot su pobrane, a  koristimo ih za proizvodnju našeg pjenušca RE Kabola. Upravo smo završili s berbom malvazije koja čini 70 posto ukupne proizvodnje grožđa i vina“, ističe Marino Markežić i najavljuje još jednu odličnu vinsku godinu. Vinogradi na imanju vinarije Kabola ovogodišnju su sušu dobro izdržali zahvaljujući zemlji na mikrolokaciji Momjanštine bogatoj laporom koji zadržava vlagu.



Vezane vijesti
Ažurirano: 21.3.2024. 18:34:46

Create Account