HGK: Raste izvoz kozmetičkih proizvoda

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.8.2017. 9:21:31
HGK: Raste izvoz kozmetičkih proizvoda

Foto: HRT

Industrija kozmetičkih proizvoda u Hrvatskoj zadnjih godina kontinuirano raste i povećava izvoz, ističu u Zajednici za deterdžente i kozmetiku pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), u povodu priključenja te zajednice europskom udruženju Cosmetics Europe.


U kozmetičkoj industriji u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina bilježi se kontinuirani rast. U razdoblju od 2012. do 2015. godine ukupan prihod porastao je za 79 milijuna kuna.


Izvoz kozmetičkih proizvoda u 2016. je iznosio 10.028 tona i gotovo se udvostručio u odnosu na 2011. kada je iznosio 5.792 tone. Mnogi mali proizvođači proizvode prirodnu kozmetiku temeljenu na prirodnim sirovinama našeg podneblja te su svojom ponudom kvalitetnih proizvoda učvrstili svoj položaj na tržištu, kaže Marina Biškupec iz Zajednica za deterdžente i kozmetiku pri HGK.


Članstvo u europskim i međunarodnim organizacijama od velike je važnosti, jer je za uspješno poslovanje neophodno raspolagati sa što više pravovremenih informacija. Upravo to nam omogućuje članstvo u europskim udruženjima koja imaju izravan pristup propisima u pripremi te mogućnost lobiranja pri Europskoj komisiji, kaže Biškupec.


Prema podacima Cosmetics Europe, europske države vodeći su globalni proizvođač kozmetičkih proizvoda, a slijede SAD i Kina.


Francuska i Njemačka glavni su europski izvoznici, pri čemu njihov izvoz čini više od 55 posto ukupnog izvoza europskih država.


Više od 5.000 tvrtki u Europi bavi se proizvodnjom kozmetike i kozmetičkih proizvoda, od čega su 4.900 male i srednje tvrtke, a njihov broj je u neprekidnom porastu. U proizvodnji je zaposleno 190.000 osoba.


Vezane vijesti
Ažurirano: 9.4.2024. 16:40:51

Ukoliko ćete glasati na izborima za Sabor, kome namjeravate dati svoj glas? Nudimo 7 kandidacijskih lista abecednim redom.

Fokus Republika
Domovinski pokret
HDZ
MOST
Možemo!
SDP
Socijaldemokrati
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account