Hrvatski epidemiolozi poručuju: Jesen je i dalje neizvjesna, ali nadamo se boljoj prevenciji

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.5.2022. 16:47:30
Hrvatski epidemiolozi poručuju: Jesen je i dalje neizvjesna, ali nadamo se boljoj prevenciji

Foto: Promo

U Supetru na Braču po prvi puta održani su 1. epidemiološki dani „Izazovi i otpornost epidemiološke struke u vrijeme pandemije COVID-19“, u organizaciji Hrvatskog epidemiološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora. Tom se prilikom okupilo više od 160 sudionika- epidemiologa, infektologa, liječnika školske i adolescentne medicine, mikrobiologa, specijalista javnozdravstvene medicine te još mnogi drugi stručnjaci. 

Hrvatski, ali i slovenski i bosanski epidemiolozi podijelili su svoja dosadašnja iskustva i prakse tijekom pandemije COVID-19.

„Ono što smo naučili o prevenciji i liječenju COVID-19 olakšati će provedbu i promjenu preventivnih mjera i skrbi za oboljele ako će na jesen ili u daljnjoj budućnosti biti potrebno pojačati aktivnosti. Ne samo po pitanju COVID-19 već i neke druge epidemije respiratorne infekcije.“- poručio je prim. dr. sc. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.


Unatoč velikim izazovima uzrokovanih pandemijom COVID-19, mnogo toga se poboljšalo u dijagnostici i liječenju.


„U vrlo kratkom vremenu razvilo se molekularno testiranje, razvijeni su brojni testovi na SARS-COV-2, kapaciteti molekularnih laboratorija višestruko su se povećali što ostavlja mogućnost u budućnosti za primjenu u prevenciji i dijagnostici drugih zaraznih bolesti kao što su tuberkuloza, virusni hepatitisi i infekcija HIV-om.“- istaknuo je prof. Mario Poljak, mikrobiolog iz Slovenije.


Poučeni dosadašnjim iskustvom, stručnjaci poručuju kako je pravovremena informiranost i komunikacija s javnošću vrlo bitna kada je riječ o kriznoj situaciji.

„Dobra komunikacijska strategija može pomoći u provedbi preventivnih mjera.“- poručio je prof. Alan Medić, Voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo zadarske županije.


S obzirom da je jesen neizvjesna i ne zna se hoće li Hrvatska, ali i cijeli svijet ponovno se suočiti s pandemijom COVID-19 i visokom brojkom oboljelih, epidemiolozi poručuju kako je cjepivo i dalje jedina učinkovita zaštita od težih oblika zaraze ovim virusom.


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.7.2024. 10:19:53

Create Account