Održan 16. Women's days by modniALMAnah

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 1.6.2022. 14:16:49
Održan 16. Women's days by modniALMAnah

Foto: Nikola Zoko

Miris mandarina,  nijanse Neretve, gostoljubivost domaćina, moć prirode, dobro društvo, poslastice na tanjurima i opojna južnjačka vina sve je to obilježilo  ženski vikend Women's days by modniALMAnah  održan  u Metkoviću! 



Taj  projekt, osmislila je stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko, nudeći  ženama obnovu duha i tijela tijekom vikenda na raznim lokacijama lijepe naše, istražujući prirodu, uživajući u povijesti ali i u svemu onome što žene vole - modi, ljepoti, gastronomiji i radionicama zdravog života.

Ženski vikend, šesnaesti po redu Women's days by modniALMAnah održan je na jugu Hrvatske, u Metkoviću koji sa svojom užom i širom okolicom nudi niz zanimljivih kulturnih, prirodnih, gastronomskih i drugih sadržaja. U Metkoviću se  isprepliće krajobraz, jela od riba i žaba ulovljenih u Neretvi ali i bogatstvo voća i povrća koja u izobilju rastu u ovom podneblju. Prvo proljetno voće, neretvanske jagode, poslužio je u Villi Neretvi domaćin ovog putovanja Pavo Jerković poznat kao promotor turizma na Neretvi i član organizatorskog odbora poznatog Maratona lađa! Kako bi se što bolje osjetilo bilo ovog kraja, okupljena ženska ekipa krenula je lađama po Neretvi.


“Što to ovako divno miriše svugdje oko nas?” - pitale su žene, a ljubazni domaćin Pavo Jerković pokazao je na voćnjake sa stablima mandarina koji su se nalazili između rukavaca. Bijeli cvjetovi koji su polako prelazili u plod u mirisnu su kulisu zavili cijelu deltu rijeke Neretve, pa čak i prvu stanicu okućnicu Neretvanske kuće u kojoj je poslužen težački tanjur s autohtonim proizvodima tog kraja. Na terasi ove lokacije koja se nalazila na sredini rijeke stilistica Alma Premerl Zoko održala je i prvu radionicu s modnom tematikom - kako odabrati idealan ljetni šešir!


“Sunce je sve jače, što smo mogle osjetiti na svojoj koži dok smo bile u lađi, pa je vrijeme za idealan šešir. Razmišljate li o univerzalnom šeširu koji pristaje svim oblicima glave fokusirajte se na fedora šešir manjeg oboda. Kako bi lice bilo uže neka šešir na gornjem dijelu ima brazdu, a na spoju oboda i 'kape' trakicu” - dala je savjet stilistica Alma Premrl.

Razgovor o suncu, njegovim učincima na zdravlje, ali i opasnostima ako pretjeramo, nastavljen je u jednoj od tipičnih Neretvanskih lađa koja je postala Hada Labo beauty korner. U fokusu su bili proizvodi za sunčanje, sa zaštitnim faktorima 30 i 50 ali i način na koji se svaki treba nanijeti na kožu.

Aromaterapija je odličan način za držanje tijela u ravnoteži. Na radionici s Aromarom, koju je vodila osnivačica brenda, Mara Doljak svaka je žena napravila tri korisna proizvoda za dugo toplo ljeto - kapi za nos, ulje protiv strija i ulje za kožu koja je izgorjela na suncu. Isto tako sve su žene iskušale moć crnog kima i noćurka koji u kombinaciji djeluju na zdravlje žena-reguliraju razne funkcije u tijelu i odličan su spoj tijekom peri i menopauze.


U radionici oralne njege  žene su se upoznale s njemačkim brendom Ben&Anna. Predstavljene su dvije prirodne i ekološki prihvatljive paste za zube i 'tabletice' za žvakanje koje se mogu koristiti kao pasta za brzo pranje zubiju.

Na make up radionici, vizažistica Meri Popović  otkrila je kojih je to 6 noviteta iz Max Factor ljetne kolekcije koji su obvezni u svakoj kozmetičkoj torbici, ali i naučile  super trik kojim se u borbi protiv tamnih podočnjaka koristi malo crvenog ruža za usne koji se lagano nanese na tamne krugove, a potom stavi korektor.


Predstavljen je i probiotik Proimmun koji  crijeva držao u balansu i nakon žaba i jegulja.  Hit je Mucozink kompleks vitamina i minerala koji budi tijelo i jača crijeva ali i probiotik MyBiotik®PUR koji djeluje na sve izazove hrane, pića i promjene okoline pomažući da crijeva pravilno rade i  na putovanjima.

Sve radionice bile su isprepletene  izletima na Ušće Neretve, posjetu Prirodoslovnog muzeja u kojem  je  ravnateljica Ivana Baće vodeći  kroz postav pričala o životu na ovom dijelu Hrvatske ali i o  360 vrsta ptica koje žive na ovom području.

 U Arheološki muzej Narona u malom selu Vid (udaljen od Metkovića 3 km) Ana Taslak govorila je o Metkoviću kao dijelu Dalmacije naseljenom od najstarijih vremena. Stara Narona je bila drugi po veličini i važnosti rimski grad na istočnoj obali Jadrana,  koji datira od kraja 3. st. pr. Kr. do 15. st. po. Kr.  Arheološki muzej Nerona je prvi  muzej u Hrvatskoj  sagrađen na mjestu nalazišta u čijem postavu je forum sa očuvanim  skulpturama koje predstavljaju julijevsko-klaudijevsku carsku dinastiju.

Na ovom putovanju ispreplitala se priroda, povijest, sadašnjost, brojne ženske teme ali i gastronomija ovog kraja. Sve što je bilo posluženo na tanjurima pripremio je kuhar Cristian Franko Jerković pa se tijekom vikenda moglo kušati sve što se jede u Metkoviću i okolici - žabe, jegulje, rižota i sirevi. Službena vina  bila su   iz vinarije Terra Madre - Rose i Plavac mali premium, a za aperitiv je poslužena nova zvijezda iz obitelji Jägermeister, Scharf  poseban po mješavini pedeset i šest vrsta bilja, cvijeća, korijena i plodova, pikantnog okusa zbog đumbira.

Najavljuju se novi ženski vikendi . Prvi vikend u lipnju (03.-05.06.2022) rezerviran je za Liku, a drugi vikend u srpnju (08.- 10.07.) za Karlovac. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.1.2023. 14:59:39

Create Account