Održan 54. Sajam i izložba zagorskih vina, šampion Bolfan

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 16.7.2022. 12:32:22
Održan 54. Sajam i izložba zagorskih vina, šampion Bolfan

Foto: Marko Čolić

Jedna od najdugovječnijih izložbi vina i Hrvatskoj održana je prošlog vikenda u Bedekovčini.



Šampion 54. sajma i izložbe zagorskih vina u Bedekovčini je Vinarija Bodren s predikatnim vinom, ledeni rajnski rizling berbe 2015. godine. Predsjednica Zagorskog vinarskog društva Jasminka Šaško rekla je da su na ocjenjivanje pristigla 102 uzorka, a dodijeljeno je 28 zlatnih medalja, od čega su tri velike zlatne medalje.“Kvaliteta vina u Zagorju je svake godine sve bolja unatoč činjenici da godine nisu baš dobre za vinogradare, zbog mraza, tuče i ostalih vremenskih nepogoda.” rekla je Šaško.


Župan Željko Kolar istaknuo je: „Naši vinari pozicionirali su Krapinsko – zagorsku županiju visoko na karti ne samo Hrvatske, već i Europe, a to dokazuje niz zlatnih, srebrnih i brončanih medalja sa svjetskih i europskih izložbi vina. Ono što je nama kao Županiji i Turističkoj zajednici iznimno važno je da nakon što smo završili europski ciklus zaštite zagorskog purana, mlinaca, štrukli i bagremovog meda, krenemo u zaštitu naših autohtonih sorti na europskoj razini.Tako će posjetitelji imati privilegij probati kompletan gastro-eno meni koji ima europsku zaštitu a to nema niti jedna regija u Europi“, rekao je župan Kolar.


Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek rekao je „Mi Zagorci možemo biti ponosni na ovu manifestaciju na kojoj se vinari i vinarke okupljaju više od pola stoljeća i gdje se mogu pohvaliti svojim rezultatima. U vremenu pred nama moramo više raditi na afirmaciji autohtonih sorti vinove loze.Autohtone sorte uz naše autohtone gastronomske proizvode mogu biti okosnica naše turističke ponude“

Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban rekao je:„ Manifestaciju smo proširili Štruklijadom i festivalom Igrajte nam mužikaši tako da svatko tko dođe u Bedekovčinu može pronaći nešto za sebe“. 

Najstariju vinsku manifestaciju u Zagorju otvorio je prošlogodišnji pobjednik vinar Zvonko Sever iz Klanjca, a pozdravne riječi vinarima i gostima uputio je i  saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić.


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.12.2022. 17:49:51

Create Account