Počelo je digitalno samopopisivanje građana

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.9.2021. 14:39:15
Počelo je digitalno samopopisivanje građana

Foto: Screenshot/Popis stanovništva

Danas je otvorena mogućnost samopopisivanja građana koja će potrajati do 26. rujna 2021., građani će kroz elektronički sustav e-Građani moći samostalno popisati sebe i članove svog kućanstva!


 

Državni zavod za statistiku provest će prvi digitalni Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021., a popisivanje će se provoditi od 13. rujna do 17. listopada. 


Popis stanovništva, kao najsloženije i najopsežnije statističko istraživanje, od iznimnog je značaja za Republiku Hrvatsku, a provodit će se u dvije faze i na dva načina. U prvoj fazi, od 13. do 26. rujna 2021., građani će se moći samostalno popisati kroz elektronički sustav e-Građani. 


U drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada, popisivači na terenu popisivat će sve popisne jedinice, koje nisu popisane u prvoj fazi Popisa, putem osobnog intervjua sa stanovništvom.


S ciljem što veće uključenosti stanovništva te smanjenja fizičkog kontakta, građani mogu iskoristiti  mogućnost samopopisivanja sebe i svih članova svoga kućanstva putem sustava e-Građani od 13. do 26. rujna u prvom digitalnom Popisu stanovništva. 


Jako je važno reći da će nakon odrađenog popisivanja građanin za kraj dobiti šifru koju treba zapisati i potom dati popisivaču kad dođe na vašu adresu kao dokaz da ste se samopopisali. 


Link na početak popisa je ovdje.


Vrlo je važno reći da je popisivanje stanovništva zakonska obveza i postoje sankcije u vidu kazne od 5000 kuna onima koji se odbiju popisati.


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.2.2022. 10:46:24

Create Account