Proglašeni šampioni Vinistrinog ocjenjivanja

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 28.4.2021. 16:37:43
Proglašeni šampioni Vinistrinog ocjenjivanja

Foto: Danilo Dragosavac

Najveće iznenađenje dogodilo se u kategoriji svježih malvazija! Na ocjenjivanje je pristiglo 435 uzoraka vina i jakih alkoholnih pića, od čega 220 uzoraka malvazija



 Novo ime na vinskoj sceni Denis Bernobić iz Markovca pokraj Višnjana, osvojio je šampionsku titulu u kategoriji svježe Malvazije. U pripetavanju s još tri iznimne malvazije njegovo vino odnijelo je pobjedu. Ovo je ujedno najveće iznenađenje na ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića na 12. Svijetu Malvazija koje se održalo u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna u Poreču.


Malvazija Collina iz 2016. vinarije Cattunar iz Nove Vasi pored Brtonigle šampion je u kategoriji zrelih malvazija; Teran Barbarossa Vina Tomaz iz Motovuna šampionsku je titulu osvojio u kategoriji svježih terana; dok je u kategoriji zrelih ta titula pripala vinu Santa Lucia iz 2018. Vinarije Kozlović iz Momjana. U kategoriji zrelih refoška šampion je Capo d'Istria iz 2013. slovenskog Vinakoper, a dodijeljeno je i pet velikih zlatnih medalja vinima koja su osvojila više od 92 boda. To su San Salvatore Muškat bijeli iz 2015. Benvenuti vina iz Kaldira; Muškat žuti iz 2019. Capo vina iz Fernetića; Malvazija volcanica iz 1956. španjolskog proizvođača El Grifo Canari; Merlot iz 2017. Vina Siljan iz Krnice, a veliko zlato dobila je i Aura biska ekstra iz 2021. buzetske destilerije Aura.


Podijeljeno je još 139 zlatnih i 16 srebrnih medalja, dok su ostali proizvođači dobili diplome. Ove godine pravo na oznaku IQ – istarska kvaliteta ostvarilo je 24 vinara za malvazije i sedam vinara za teran.


Sjajni rezultati i šampionske titule najbolja su najava 27. Vinistre, koja se ove godine prvi put održava na otvorenom, u porečkoj uvali Peškera i to po svemu sudeći u lipnju. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.8.2022. 15:03:16

Create Account