Promovirana knjiga 100 vodećih hrvatskih restorana

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 2.10.2022. 11:48:57
Promovirana knjiga 100 vodećih hrvatskih restorana

Foto: Marko Čolić

27. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2022/23", u izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, je svečano promovirano 29. rujna 2022. na Botelu Marina u Rijeci.


100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica je projekt poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje knjige o tim restoranima.  U prvoj godini projekta 1995., istraživanjem je bilo obuhvaćeno 700 restorana, dok se 2021. godine ta brojka popela na 2400 restorana. Dio glasovanja se proveo preko portala www.gastronaut.hr, a  paralelno su glasovali ugostitelji uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge. Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču Restaurant Croatica: "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2022/22". Tijekom 27 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 506 restorana, a titulu je svih 27 godina obranilo 6 restorana. To su Bevanda Opatija, Nautika Dubrovnik, Rivica Njivice, Stari Puntjar Zagreb, Vila Neretva Metković i Zlatna ribica Šibenik Brodarica.


Restorani su u knjizi prezentirani tekstom, fotografijom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se predstavljaju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te odredišta sa svojim gastronomskim i enološkim posebnostima.


Knjiga je podijeljena u 6 cjelina: Istru i Kvarner; Dalmaciju; Gorski kotar, Liku, Karlovac i okolicu, Moslavinu i Banovinu; Zagreb i okolicu; Zagorje, Međimurje i Podravinu te Slavoniju i Baranju. Uvodni tekst u svaku regiju donosi i preporuku na karakteristične specijalitete, sorte vina te gastronomska i enološka događanja.


Među receptima restorana, u novom izdanju knjige našli su se i: Tartari od tune i jadranskih kozica, Pšenica s dimljenim plodovima mora, Orzo Kažerma, Janjeće tripice, Soparnik, Brački vitalac, Gračanski lonček, Palačinke od heljde, brojne delicije s morskim i slatkovodnim ribama, mekušcima, mesnim adutima te recepti za slastice - Čokoladna torta s maslinovim uljem, Skradinska torta, Torta od mrkve, Torta od ljute naranče, Taške s pekmezom, Mousse od bučinog ulja…


Ove godine su jedna od tema knjige i vrhunska maslinova ulja u gastronomiji. Sommelierka za maslinova ulja Marina Selak, vodi  od Istre do Dalmacije kroz sorte maslina i značajke sortnih ulja te daje preporuke za njihovo slaganje s gastronomskim specijalitetima, degustiranje i čuvanje.


Restorani predstavljeni u knjizi su i nositelji titule Restaurant Croatica 2021, a uz plakete dobili su i naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanja knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.


Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom. Tehničku stranu projekta i designe izdanja potpisuje Vlatko Ignatoski.

Tiskano izdanje je distribuirano na ova prodajna mjesta, a možete ga naručiti i on-line kod izdavača.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2024. 13:49:30

Create Account