Ribare iz Savudrije nisu prestrašile prijetnje iz Slovenije

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.9.2017. 23:16:56
Ribare iz Savudrije nisu prestrašile prijetnje iz Slovenije

Foto: HRT

Ribari iz Umaga i Savudrije nisu previše iznenađeni i prestrašeni najavama iz Slovenije da će naši susjedi sami krenuti u provedbu arbitraže te da će njihovi policijski patrolni brodovi pratiti slovenske ribare u ribolovu.


Daniele Kolec, ribar iz Umaga kaže kako slovenski ribari to već godinama rade - u pratnji policije prelaze crtu sredine Savudrijske vale. Kolec smtara da je riječ o predizbornim aktivnostima uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Sloveniji pa se cijela situacija dodatno napuhuje. Rekli bismo, ništa novo na ovom području, ali savudrijski ribar Danilo Latin ističe da se Slovenci rado pozivaju na međunarodno pravo, iako ga sami često krše. "Znamo da je arbitražna komisija rekla da implementacija ide dogovorom a ne unilateralno, a na terenu od prvog dana vidimo da oni unilateralno pokušavaju primijeniti tu odluku arbitražnog suda", kaže Latin. 


Bez obzira na dolijevanje ulja na vatru, ribari iz Umaga i Savudrije odlučni su i ustrajni u svojim zahtjevima. Prije 15 dana ribari sjeverozapadne Istre sastali su se u Umagu i Savudriji s predstavnicima Vlade predvođenima premijerom Andrejem Plenkovićem. Tada im je obećana pomoć. Istarski ribari kažu će nastaviti raditi onako kako rade već 45 godina - ribariti do sredine zaljeva. Država mora štititi svoju granicu i građane koji žive uz nju, bez obzira na to kojim se poslom bave, poručuju.


Vezane vijesti
Ažurirano: 30.1.2018. 10:01:53

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account