Spašen njemački turist u kornatskom arhipelagu; Zbog nevremena tijekom vikenda poduzeto više spasilačkih akcija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.8.2017. 16:08:56
Spašen njemački turist u kornatskom arhipelagu; Zbog nevremena tijekom vikenda poduzeto više spasilačkih akcija

Foto: jutarnji list

Njemački turist neozlijeđen je spašen u ponedjeljak ujutro u kornatskom otočju nakon što je jučer popodne prijavljen njegov nestanak s Murtera, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, navodeći da su prošlog vikenda, ponajprije zbog nepovoljnih vremenskih prilika na moru, na više područja nadzora poduzete spasilačke akcije prema osobama i plovilima.


Njemački turist jučer se oko 16 sati, odjeven samo u kupaće gaće, otisnuo iz kampa na Murteru u plovidbu manjim gumenjakom dužine četiri metra, pogonjen vanbrodskim strojem snage 15 KS, prema zapadu, u smjeru otočića Prišnjak i Maslinjak, a s obzirom da se po svjedočenju supruge nakon nekoliko sati nije vratio niti javio, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) je pokrenula traganje.


Potraga je trajala u nedjelju do 23 sata kada je privremeno prekinuta zbog jačanja nevremena i smanjene vidljivosti, nastavljena je u ponedjeljak oko pet sati, a službenici Lučke kapetanije Šibenik već su u 06,45 sati dojavili pronalasku nestalog njemačkog turista na otoku Smokvica Vela, koji je srećom zatečen živ i neozlijeđen.


Spašeni Njemac prevezen je brodicom šibenske Kapetanije u Murter, gdje je zbrinut od djelatnika Hitne medicinske pomoći, koji su ustanovili tek blažu pothlađenost.


U noći sa subote na nedjelju došlo je do znatnog jačanja nevremena na moru, slijedom čega su službenici MRCC Rijeka koordinirali nekoliko spasilačkih akcija te zaprimili brojne pozive nautičara i turista o poteškoćama na moru, najevećim dijelom u istarskom akvatoriju, srećom bez stradalih ili značajnije matrijalne štetem, kojima priopćavamo ukratko kronološki.


MRCC Rijeka tako je koordinirala spasilačku akciju na moru ispred Povila, nedaleko Novog Vinodolskog, prema dvije osobe na dasci za jedrenje koje su nekontrolirano plutale nošene jakim udarima bure prema otvorenom moru, dok su službenici Lučke ispostave Starigrad – Paklenica jučer su oko 15 sati iz mora ispred Starigrada spasili Poljaka i njegovu petogodišnju kći koje je jaka bura također nosila prema otvorenome moru.


Spasioci su trebali priskočiti u pomoć dvoje Slovenaca koje je na malom gumenom čamcu bura odnijela iz mjesta Ribarica, nedaleko Karlobaga, na otvoreno more prema otoku Pagu. Zbog tog je slučaja, uz plovila Lučke kapetanije Senj i okolnih ispostava angažiran i Jadrolinijin trajekt „Supetar“, koji je u vremenu traganja plovio najbliže poziciji gumenjaka. MRCC Rijeka je u tu spasilačku akciju angažirala i pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja iz Zadra i Gospića te pripadnike Dobrovoljnog vatrogasnog društva Metajna, koje je uputila prema pretpostavljenoj poziciji nasukanja, na otoku Pagu.


Zbog opasnosti od stradavanja uslijed potapanja ili nasukanja zbog izrazito jakih udara bure, iz MRCC Rijeka bio je upućen zahtjev i prema Obalnoj straži za angažiranjem zrakoplova tipa 'Pilatus', koji je u 18.20 sati započeo zračnu potragu, ali koja je nedugo potom i obustavljena budući da su 18,44 sati članovi DVD Metajna dojavili o pronalasku dvoje neozlijeđenih brodolomaca u uvali između Male luke i Triluke.


Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture napominje da službenici i danas zaprimaju brojne pozive očevidaca s plaža sjevernog i i srednjeg jadrana s osobama na raznim rekreativnim plutajućim sredstvima koje bura nosi prema otvorenom moru zbog čega poziva sve sudionike u pomorskom prometu i kupače da se pridržavaju sigurnosnih pravila u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru.


MRCC Rijeka zabilježila je i slučaj teže pomorske nesreće s dvije ozlijeđene osobe koje su u subotu stradale uslijed sudara jet-skiima, kojima su upravljali morem ispred Vrsara. Ozlijeđeni su odmah izvučeni na obalu i preuzeti od djelatnika hitne medicinske pomoći, dok su službenici Lučke kapetanije Pula obavili očevid u suradnji sa službenicima Pomorske policije Pula.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.9.2022. 13:09:23

Create Account